`WOL wordt chaos'

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vreest een ,,beetje een chaos'' wanneer Internetdiensten-aanbieder World Online vrijdag onder massale belangstelling van beleggers voor het eerst een notering krijgt op de Amsterdamse beurs.

Volgens VEB-directeur P. de Vries is de gang van zaken bij de beursgang onder de maat. Dat geldt bijvoorbeeld voor de trage beschikbaarheid van het prospectus, die bovendien in voor aspirant beleggers niet altijd helder Engels is geschreven en voor de voortgaande reclame die World Online zelf bleef maken in plaats van de animo onder beleggers af te remmen.

,,Ik vrees dat veel beleggers vrijdag, als de handel in de aandelen van start gaat, niet weten hoeveel effecten zij bij de inschrijving toegewezen hebben gekregen'', zo zei De Vries vanochtend bij de publicatie van het jaarverslag van de VEB.,,De snelheid van het proces jaagt de mensen op.''

Hij laakte het feit dat World Online naast het Engelstalige prospectus maar één Nederlandse publicatie heeft: ,,Een brochure die neerkomt op het one day-droom verhaal van oprichtster Nina Brink. Onze fax staat ook niet stil met steeds weer aankondigingen over strategische samenwerkingen, van Microsoft tot Unilever.''

De inschrijving voor particuliere beleggers is afgelopen maandag vervroegd gesloten gezien de enorme belangstelling. De Vries waarschuwde overigens om teveel betekenis te hechten aan de koersen die voorafgaand aan de echte beursgang in de zogeheten grijze handel in Londen tot stand komen.

Deze prijzen zijn het drievoudige van de hoogste koers van 43 euro per aandeel die de banken bij de beursgang van World Online hebben vastgesteld. Onduidelijk is echter hoe groot vraag en aanbod zijn bij deze grijze koersvorming.