Weer fusie in Japanse banksector

Drie grote Japanse banken gaan volgend jaar fuseren tot de twee na grootste bank ter wereld. Door het samengaan hopen de Sanwa Bank, Asahi Bank en Tokai Bank alleen al op automatiseringsgebied ruim 640 miljoen gulden te besparen. Dit hebben de banken vanochtend bekendgemaakt.

In de holding zullen alle aandelen van de drie banken worden ondergebracht, maar in welke verhouding is nog niet duidelijk. In Japan is alleen de in oktober aangekondigde alliantie van Dai-Ichi Kangyo Bank, Fuji Bank en Industrial Bank groter. Deze Mizuho Financial Groep wordt de grootste ter wereld, nog voor de vorige week aangekondigde fusie van Deutsche Bank en Dresdner Bank.

Premier Keizo Obuchi zei vanochtend blij te zijn met de nieuwe fusie. Hij noemde het samengaan goed voor de cliënten en de winsten van de bank en een opsteker voor de financiële stabiliteit van zijn land. Japan is al tijden bezig zijn financiële sector op orde te krijgen na de problemem begin jaren negentig. Veel banken in Japan vormen allianties om nog te verwachten tegenvallers (zoals slechte leningen) te kunnen dragen. In 1990 telde Japan 23 grote banken. Nu zijn het er nog elf.