Vijftien jaar celstraf voor Kosovaar in Servië

Een voormalige studentenleider uit Kosovo is gisteren in Servië tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ,,separatisme'', ,,samenzwering tegen de staat'' en ,,terroristische activiteiten''.

De rechtbank in Niš bevond de 26-jarige Albanees Albin Kurti na een proces van een week schuldig. Kurti leidde tot vorig jaar een studentenbond aan de ondergrondse universiteit van Priština. Hij organiseerde in 1997 en 1998 protestdemonstraties tegen het Servische bewind en werkte voor de Kosovaarse leider Adem Demaçi. Hij werd vorig jaar na het begin van de NAVO-oorlog tegen Joegoslavië, gearresteerd.

In Niš weigerde Kurti de rechtbank, Servië of Joegoslavië te erkennen. ,,Deze rechtbank is in dienst van het fascistische regime van [de Joegoslavische president] Slobodan Miloševic'', aldus Kurti. Hij wilde ook geen gebruik maken van zijn recht op een verdediger, waarna hij er een door de rechtbank kreeg toegewezen. Deze tekende gisteren beroep aan tegen het vonnis, omdat niet zou zijn bewezen dat Kurti zich aan enig misdrijf schuldig heeft gemaakt.

Volgens de aanklager was Kurti lid van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK en heeft hij bijgedragen tot de vorming van ,,gewapende benden met het uiteindelijke doel de provincie van Servië en Joegoslavië af te scheiden en een onafhankelijke staat te vormen''. Het enige dat Kurti toegaf was zijn rol als leider van een studentenbond die ijverde voor een ,,vrije universiteit''. ,,Alles wat ik heb gedaan heb ik bewust gedaan, en met waardigheid, en daar ben ik trots op'', zo zei hij. Verder wilde hij niets zeggen, want ,,de Servische justitie heeft niets te maken met de waarheid''. (Reuters, AFP, AP)