Verkiezingen Kirgizië `oneerlijk'

De parlementsverkiezingen in Kirgizië zijn niet democratisch verlopen. Dat concludeerden gisteren de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) na de tweede ronde van de verkiezingen, zondag. Er is sprake geweest van intimidatie van kiezers, druk op oppositiekandidaten, uitsluiting van oppositiepartijen en andere schendingen. Een kras voorbeeld van overheidsinterventie was de (geslaagde) poging van de autoriteiten om de zeer populaire ex-vice-president Feliks Koelov uit het parlement te houden. In de eerste ronde kreeg hij 36 procent van de stemmen, tegen zestien procent voor zijn rivaal. In de tweede ronde van zaterdag eindigde die rivaal op mysterieuze wijze op 56 procent, tegen 40 voor Koelov. Kirgizië heeft lang bekend gestaan als een `democratische oase' in Centraal-Azië. (AFP)