Ster zonder trofee

Hij is mogelijk de beste spelverdeler die het American football heeft voortgebracht. Maar de Super Bowl, de hoofdprijs in deze sport, heeft quarterback Dan Marino nooit gewonnen. De 38-jarige veteraan kondigde gisteren zijn afscheid aan. ,,Dat je nooit de Super Bowl hebt gewonnen, betekent niet dat je geen kampioen bent'', zei Wayne Huizenga, de eigenaar van de Miami Dolphins, de club die Marino zeventien jaar trouw bleef.

Marino heeft veel records in zijn bezit. Zo gooide hij in zijn loopbaan in de Amerikaanse profcompetitie NFL 4.967 geslaagde passes, overbrugde hij daarmee een totaalafstand van 5.084 yards (ongeveer 56 kilometer) en bewerkstelligde hij 420 touchdowns. Marino werd vooral geprezen om zijn precisie. Niet voor niets kondigde Huizenga gisteren aan dat een straat naar de sterspeler zal worden vernoemd en een standbeeld voor hem wordt opgericht. Bovendien zal nooit een andere speler van de Miami Dolphins shirtnummer 13 van de quarterback mogen dragen.

Toch lijkt het er op dat de Dolphins Marino hebben afgedankt. De club trok voor volgend seizoen een dure jongere spelverdeler, Jay Fiedler, aan. Voor Marino dreigde een rol als reserve. Hij kreeg een lucratief aanbod van de Minnesota Vikings, maar weigerde. Marino zei niet beledigd te zijn door de handelwijze van de club. ,,Ik ben een Dolphin en ik zal altijd een Dolphin blijven'', sprak hij geëmotioneerd.

Marino kwam afgelopen seizoen meerdere malen in conflict met coach Jimmy Johnson, die hem verweet meer dan eens slechte beslissingen in het veld te nemen. Mede door interne problemen kenden de Dolphins een matig seizoen. De cijfers van Marino, die in de afgelopen jaren vaak last had van blessures, waren de slechtste uit zijn carrière. De competitie eindigde voor de club uit Miami met een vernederende nederlaag tegen Jacksonville, 62-7. Marino werd in het derde kwart vervangen. Het was, zo blijkt nu, een onwaardig afscheid. Coach Jackson nam na die laatste wedstrijd ontslag.

Marino stond in zijn lange loopbaan slechts één keer in de wedstrijd om de Super Bowl. Dat was in zijn tweede jaar in de NFL. De Dolphins verloren met 38-16 van San Francisco. ,,Het is niet gelukt. Maar ik heb toch een fantastische carrière gehad'', vond Marino.

Hij werd in 1983 door de Dolphins uitgekozen bij de draft, de etalage van beschikbare spelers. Ook een andere vermaarde spelverdeler, John Elway, zat bij die groep. Elway, die vorig jaar stopte, werd met vier andere quarterbacks eerder gekozen dan Marino. Daardoor was de succesvolle loopbaan van Marino voor velen een verrassing. Zijn `ontdekker', coach Mike Ditka, vindt dat hij zich ontwikkelde tot `de beste quarterback aller tijden'.