Schadelijke stoffen

`De brandweer heeft metingen verricht, en er blijken geen schadelijke stoffen te zijn vrijgekomen'. Ook in deze krant van 8 maart stond dit te lezen in de verslaggeving over de brand van een verffabriek in Aalsmeer. Hoe is het mogelijk? Als gewone burger word je verboden om verfresten met het huisvuil mee te geven naar de verbrandingsoven, je mag geen snoeihout in de tuin verbranden en vanuit de lucht worden boeren gecontroleerd of ze niet stiekem fikkie stoken.

Maar nee, bij een ongecontroleerde vuurzee in een verffabriek komen geen schadelijke stoffen vrij. En dat terwijl de vlammen huizenhoog uit het dak slaan en gitzwarte roetwolken de stad verduisteren. Ongelofelijk, want iedereen weet dat bij de productie van verf een scala aan (schadelijke) stoffen wordt gebruikt die met elkaar kunnen reageren. Denk alleen al aan oplosmiddelen die bij schilders het Organisch Psycho Syndroom (OPS) kunnen veroorzaken. PAKs en dioxines zijn gegarandeerd ontstaan. Nu zal de eenmalige blootstelling van omwonenden aan de vrijgekomen stoffen wel geen gevolgen hebben voor hun gezondheid. Maar als bij zo'n brand geen schadelijke stoffen vrijkomen, dan kan een halfleeg blikje verf deze zomer dienen als aanmaakblok voor de barbecue.