Oostenrijk en EU praten over relatie

De Oostenrijkse kanselier Schüssel gaat volgende week op de topbijeenkomst van Europese regeringsleiders in Lissabon intrekking van de diplomatieke sancties tegen zijn land bepleiten. De Portugese voorzitter van de Europese Unie, premier Guterres, heeft Schüssel beloofd om de kwestie Oostenrijk op de agenda van de top te zetten.

Guterres en Schüssel hebben gisteren in Brussel overlegd. Na afloop wees niets op een verandering van de opstelling van veertien EU-lidstaten tegenover Oostenrijk. Guterres zei dat pas sprake kan zijn van intrekking van de bilaterale sancties als de extreem-rechtse FPÖ uit de regering stapt of van karakter verandert.

Volgens Schüssel kan de EU slechts goed functioneren als alle vijftien lidstaten op een gelijke manier worden behandeld. Hij voorspelde dat hoe langer de maatregelen tegen zijn land voortduren, hoe meer moeilijkheden er binnen de EU zullen ontstaan. Gisteren leidde de bijzondere positie van Oostenrijk korte tijd tot een probleem bij de steun van de EU-ministers van Financiën voor de kandidatuur van de Duitser Köhler voor het Internationale Monetaire Fonds. De Oostenrijkse minister van Financiën, Grasser, weigerde korte tijd om de kandidatuur van Köhler te onderschrijven omdat met hem onvoldoende zou zijn overlegd. Na een speciale bijeenkomst met de voorzitter van de Europese Commissie, Prodi, kanselier Schüssel, de Portugese minister van Financiën Pina Moura en zijn Duitse collega Eichel, besloot Grasser alsnog met de kandidatuur van Köhler in te stemmen.

Schüssel was gisteren naar Brussel gekomen omdat de Portugese premier Guterres bij de gebruikelijke rondreis langs de Europese hoofdsteden aan de vooravond van een Europese top geweigerd had naar Wenen te gaan. Guterres zorgde er zorgvuldig voor niet samen met Schüssel gefotografeerd of gefilmd te kunnen worden. De twee gaven gescheiden persconferenties.

Volgens het Franse persbureau AFP behoren nazi-jager Simon Wiesenthal en de voorzitter van de joodse Raad in Wenen, Ariel Muzicant, tot de ondertekenaars van een verklaring die de Europese landen oproept om een einde te maken aan de boycot. Volgens de verklaring werkt de boycot averechts. De ondertekenaars stellen dat ,,racisme en vervolging zeker tot de erfenis'' van Oostenrijk behoren, maar dat het land ook ,,een lange traditie heeft van tolerantie en openheid''.