Numico blinkt uit op matte effectenbeurs

Het voedingsconcern Numico was vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs de sterkste stijger van de 25 grootste fondsen die samen de AEX-index bepalen.

Het fonds stond rondom het middaguur ruim zeven procent hoger op 36,60 euro. Daarmee was Numico een uitschieter op een verder zeer matte beurs. Na het verlies van gisteren schommelde de AEX-index, de toonaangevende graadmeter van de beurs, voortdurend en fractie boven het slot van gisteren. Rondom het middaguur stond de AEX-index 0,44 punt hoger op 658,5 punten. Daarmee deed de Amsterdamse effectenbeurs het iets beter dan Parijs en Frankfurt, die op verlies stonden. Wel bleef Amsterdam achter bij Londen, waar de beurs een winst van een halve procent boekte.

De stijging van het voedingsconcern Numico was opmerkelijk. Heel lang was er nauwelijks interesse en weinig handel in het aandeel van het bedrijf dat zichzelf liever als farmabedrijf dan als voedingsfabrikant ziet. De vorige week gepubliceerde jaarcijfers veranderden daaraan aanvankelijk niets. Inmiddels hebben die cijfers wel geleid tot een koopadvies van ING Barings. Dat is mede te danken aan de vitaminepillen van de Amerikaanse dochter GSC van het Zoetermeerse concern.

De voedingssector als geheel heeft het de afgelopen maanden slecht gedaan op de beurs, vooral door de liefde van beleggers voor bedrijven in de Nieuwe Economie. Vanmorgen stonden behalve Numico ook andere bedrijven in de voedingsbranche aan de positieve kant van de streep. Unilever scoorde bijna 2 procent hoger op 41,75 euro en Ahold ruim 1 procent op 23,05 euro. Heineken verloor in de loop van de ochtend weer terrein en leverde iets in op 48,64 euro.

Philips won nog geen halve procent op 195,05 euro. KPN zag aanvankelijk de koers stijgen tot 145 euro na de aankondiging dat de mobiele-telefoniedochter in het tweede kwartaal naar de beurs gaat. Het telecomconcern kon de winst echter niet vasthouden en daalde bijna anderhalve procent tot 139,40 euro.

Softwarehuis Baan, uitgever Wolters Kluwer en de Gucci Group bungelden onderaan de AEX. Beleggers hebben weinig vertrouwen in Baan, ondanks het positivisme van het Barneveldse bedrijf dat gisteren het eigen vermogen opvijzelde. Het aandeel verloor bijna 4 procent olp 4,37 euro. Wolters Kluwer kan sinds de cijfers van vorige week weinig meer goed doen en zakte opnieuw, deze keer met 5,25 procent naar 22,85 euro. Gucci Group wacht een nieuw proces. Het Franse LVMH daagt de Italiaanse designketen opnieuw voor de rechter. Het nog jonge AEX-fonds leverde ruim 1,5 procent in op 91 euro rond. Vedior deed het temidden van de Midkapfondsen voortreffelijk: het aandeel klom met bijna 7 procent naar bijna 10 euro's dankzij de hoger dan verwachte winst over 1999 en gunstige vooruitzichten voor het jaar 2000.