NMa wil hogere drempels fusiecontrole

Directeur-generaal A. Kist van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wil in de mededingingswet hogere drempels voor de controle op fusies.

,,Laat die kleine guppies maar zwemmen. Wij willen de grote vissen vangen'', aldus Kist vandaag in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. Kist wil zo ook capaciteit vrijmaken om te speuren naar verboden kartels.

De huidige regels verplichten bedrijven die na een fusie gezamenlijk 30 miljoen gulden omzetten, de zaak voor te leggen aan de NMa. Kist vindt dat bedrag veel te laag. ,,Wat is nou 30 miljoen. Als u een adviesbureautje opricht, zit u zo aan die omzet.'' Kist zegt niet wat volgens hem de nieuwe grens moet zijn. De NMa-directeur laat verder doorschemeren dat hij prijsafspraken in de zorgsector en afspraken over de toegang tot zorgdiensten gaat aanpakken. Ook is hij het niet eens met de vaste tarieven die huisartsen hanteren. (ANP)