Nederlandse performer vast in Tokio

Een Nederlandse kunstenaar, die met een performance in een wijk van Tokio een volksoploop veroorzaakte, is in de Japanse hoofdstad gearresteerd. Iepe Rubingh (25) creëerde een web van tape waardoor het verkeer op een drukke doorgaande weg zaterdagavond vastliep, meldde het Japanse persbureau Kyodo dinsdag.

Geholpen door zo'n twaalf assistenten legde Rubingh het verkeer voor de deur van het JR Shibuya Station in de wijk Shibuya Ward stil met een wirwar van plakband. Gekleed in een zwartgeel gestreept pak, zwaaide hij met een grote rode vlag en speelde hij fluit. Volgens de politie trok de performance, die slechts enkele minuten duurde, binnen korte tijd zo'n 5.000 toeschouwers.

In een verklaring zei de kunstenaar dat hij het publiek plezier wilde brengen en dat hij verbijsterd was over zijn arrestatie. Rubingh wordt overtreding van de Japanse verkeerswet ten laste gelegd, aldus de politie. (ANP)