Mooi cadeau voor jarige Loevendie

Theo Loe Verdi noemden medewerkers Theo Loevendie toen hij in zijn opera Naima Verdi's Otello citeerde. Met Music for a strange wedding uit Loevendi's eerste opera begon zondagavond in het Amsterdamse Concertgebouw een Loevendie-feest ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag, een manifestatie van het Amsterdams Conservatorium waar Loevendie het vak compositie doceert.

En eigenlijk gaat Naima nog verder terug dan de romantiek. In Music for a strange wedding overheerst het pathetische gebaar van een prachtlievende Franse ouverture uit de barok. Het is een leuke pastiche maar weinig karakteristiek. Liever had ik een boeiend sleutelwerk als Flexio uit 1979 gehoord, waarin de componist voor het eerst zijn melodische curventechniek lanceerde, een techniek die uitgaat van een vergroting en verkleining van gegeven intervallen met behoud van de melodische curve.

Na het fragment uit de opera Naima beluisterden we het recente Vioolconcert waarin solist Bas Wiegers een opmerkelijk zwierig elegante toonvorming hanteerde, vioolspel met een zilveren randje, dat wonderwel paste bij het licht en lenige karakter. Jurjen Hempel begeleidde strak maar wel degelijk met gevoel voor de sfeer, waarna Harry Sparnaay het stokje overnam voor ensemblemuziek als Bons (1991) en Laps (1995), composities waaruit vooral de jazzmusicus Loevendie spreekt.

In Bons wordt van de improviserend solist (in dit geval de gretige saxofonist Tobias Klein) free improvisation verwacht, te baseren op melodische fragmenten van de uitgeschreven ensemblemuziek en dus los van het gebruikelijke keurslijf in onderliggende accoordprogressies. Ook de ensemblemusici kunnen tot een spontane interactie komen. Speelvreugde moet dit losse bouwwerk overeind houden. Dankzij het alerte musiceren van de op professioneel niveau spelende leerlingen van het Amsterdams Conservatorium lukte dit uitstekend.

Concert: orkest en ensembles Amsterdams Conservatorium o.l.v. Jurjen Hempel en Harry Sparnaay. Werken van Theo Loevendie: Music for a strange wedding, Vioolconcert, Laps en Bons. Gehoord 12/3, Concertgebouw Amsterdam.