MIE MET GEMBER EN SNIJBIET

Op de markt in Hilversum hebben wij een kraam waar onder andere biologische groenten en fruit voor zeer redelijke prijzen te koop zijn. Bij deze kraam kocht ik mijn eerste akkerpaddestoelen (die nu helaas alweer uit de handel dreigen te gaan!) en onlangs ook voor het eerst snijbiet. Men vertelde mij dat deze lichtbittere bladgroente, die merkwaardig genoeg onder de Duitse benaming Mangold werd aangeboden, uit Turkije afkomstig was. De snijbiet leek veel op een groot uitgevallen paardenbloemblad, maar was beduidend kleiner dan de Italiaanse of Franse soorten. Er lagen nog een paar andere Turkse bladgroentesoorten, maar die zal ik een andere keer bespreken. Snijd de lente-uitjes bij en snipper ze. Schil de gember en hak fijn. Verhit de olie 30 seconden in een kleine Tefal-koekenpan op een matig vuur. Doe er de lente-uitjes en gember in en roerbak circa 1 minuut. Schep er de kippenbouillon en wat zout en peper door en laat nog 1 minuut zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en zet even weg.

Snijd de snijbiet bij, verwijder eventueel lelijke bladen en snijd de stengels in dunne plakjes en het blad in stukjes van circa 5 centimeter. Spoel onder de koude kraan. Doe de stengels en het blad met het aanhangende water in een grote pan, giet er zo nodig wat water bij zodat u een bodempje in de pan hebt en zet op een hoog vuur. Schep er wat zeezout door, leg het deksel op de pan kook in 3 tot 5 minuten bijtgaar, waarbij u af en toe omschept. Giet het water af en zet even weg.

Breng intussen 2 liter gezouten water aan de kook en doe er de mie in. Neem de pan onmiddellijk van het vuur en laat de mie 4 minuten staan. Maak de mie los met een vork en giet over in een zeef. Doe de mie terug in de pan en schep er het lente-ui-gembermengsel en de snijbiet door. Schep er dan de vissaus en sesamolie door en dien op met bijvoorbeeld de vijfkruidenkip. (Recept 10 maart)