Koersval beurs Taipei

De presidentsverkiezingen van aanstaande zaterdag in Taiwan werpen hun schaduw vooruit: de beurs van Taipei bereikte gisteren een historisch dieptepunt. Niet eerder werd op één dag een verlies van 617 punten genoteerd, een daling van 6,6 procent. Beleggers gaven toe aan hun vrees dat vice-president Lien Chan, de kandidaat van de regerende Kwomintang die al meer dan vijftig jaar de dienst uitmaakt in Taiwan, het onderspit zal delven. Ze vrezen dat een overwinning van de belangrijkste oppositiekandidaat, Chen Shui-bian van de Democratische Progressieve Partij (DPP), de toch al moeizame relatie met China verder onder druk zal zetten.

Vier jaar geleden, in de aanloop naar de eerste vrije presidentsverkiezingen in Taiwan, kelderden de beurskoersen ook. Dat kwam toen vooral door de dreiging van een militair conflict met China. DPP-kandidaat Chen zei gisteren dat sprake was van een geregisseerde actie. Volgens hem loosden aan de Kwonintang gerelateerde bedrijven hun aandelen om de koersval en de paniek hierover te verergeren. Daarmee zou de regering de angst onder de kiezers willen aanwakkeren voor avonturisme bij de komende presidentsverkiezingen.

Vandaag kwamen de gemoederen overigens enigszins tot rust. De beursindex steeg vanochtend lichtjes met 0,3 procent tot 8835,58, mede door ingrijpen van het ministerie van Financiën. Dat kocht aandelen op van Taiwan Semiconductor Manufacturing, in beurswaarde het grootste bedrijf van Taiwan, en andere chipmakers.