Johan V.: 272 miljoen belastingschuld

De drugsbaas Johan V., alias de Hakkelaar, moet 272 miljoen gulden belasting betalen. Het gaat om aanslagen uit 1989 en 1991.

Gisteren diende in Amsterdam een kort geding waar de belastingdienst gijzeling van Johan V. eiste. Een ,,niet alledaags dwangmiddel'', aldus rijksadvocaat H. ten Haaft: ,,Maar het gaat hier ook niet om een alledaagse belastingschuld en evenmin om een alledaagse belastingschuldige.''

Aanstaande vrijdag komt Johan V. vrij na een gevangenisstraf van vijfenhalf jaar wegens internationale drugshandel.

Johan V. smokkelde 270 duizend kilo hasj van Pakistan naar de Verenigde Staten en Europa en is daarmee volgens de belastingdienst puissant rijk geworden. Toch weigerde V. eerder een boete van een miljoen gulden te betalen, waarop zijn gevangenisstraf is verlengd.

De belastingdienst was al een bodemprocedure begonnen om de gijzeling van V. te eisen. Nu de uitspraak in die procedure tot medio juni is vertraagd, wil de belastingdienst dat V. tot die tijd wordt vastgehouden om te voorkomen dat hij zich eind deze week uit de voeten maakt. V. heeft nooit veel animo getoond om belasting te betalen. Op verscheidene aanslagen en aanmaningen van de belastingdienst heeft hij nooit gereageerd.

De raadsman van Johan V., R. Zilver, noemt de kans dat zijn cliënt er vandoor gaat ,,denkbeeldig''. V. blijkt meermalen met proefverlof buiten de gevangenis te zijn geweest. Tijdens zijn laatste verlof in februari hoorde hij van het kort geding. Dat V. toen is teruggekeerd naar de gevangenis toont volgens Zilver aan dat hij niet wil vluchten. Zilver zei niet ,,sentimenteel'' te willen zijn maar wees er toch op dat V. ,,gewoon een man is die zijn partner en kleinzoon wil zien'' en die ,,zijn zuster wil steunen en zijn moeder niet in de steek wil laten.''

Het openbaar ministerie en de belastingdienst hebben altijd gesteld dat Johan V. met zijn handel een omvangrijk vermogen heeft opgebouwd, maar hebben eerder nooit precieze bedragen willen noemen.

In 1997 stelde de Socialistische Partij Kamervragen over de belastingschuld van V. De SP wilde weten waarom V. wel dure raadslieden kan betalen, en geen belasting.