Internationaal

Op de beurs van Londen waren beleggers in de ban van de beursgang van het Internetbedrijf lastminute.com. De aandelen werden verhandeld op een koers van 525 pence, 35 procent boven de introductiekoers van 380 pence. Het fonds was zelfs het op één na meest verhandelde, na telefoniegigant Vodafone waarvan 11 miljoen stukken waren verhandeld rondom het middaguur. Ook chemieconcern Burmah Castrol was een uitschieter. Zijn koers steeg met 26 procent tot 15,80 pond in reactie op een bod van 3 miljard pond door BP Amoco.

De markt als geheel was vrij rustig, mede als gevolg van het paardenrace-festival Cheltenham. De FTSE-index, die gisteren nog flink daalde, stond tegen de middag 30 punten hoger op 6.497 punten.

FRANKFURT

De grote telecom- en technologiefondsen op de beurs in Frankfurt hadden vanmorgen te lijden onder de val van de schermenbeurs Nasdaq in New York gisteravond. Ook de Neuer Markt, waaraan veel jonge, Nieuwe-Economiebedrijven zijn genoteerd, kreeg een tik van Nasdaq. De grote verliezer was Deutsche Telekom, die bijna 2 procent daalde, gevolgd door het elektronicaconcern Siemens dat een halve procent inleverde.

De DAX-index stond rondom het middaguur dan ook lager, namelijk 8 punten op 7.686 punten. Dat was onder meer te danken aan de koersstijgingen van het industrie- en toerismeconcern Preussag (ruim 6 procent) en machinebouwer MAN (ruim 5 procent).

PARIJS

Ook op de beurs van Parijs hadden de Nieuwe-Economieaandelen in de telecom- en de mediasector het moeilijk. Mede daardoor daalde CAC-40-index met 4 punten tot 6.333 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag met verlies gesloten. De Nikkei-index zakte met 48 punten (0,25 procent) tot 19.142. Tijdens de ochtendhandel zat de index nog op een kleine winst en leek het erop dat de beurs het grote verlies – 560 punten – van gisteren enigszins kon goedmaken. Het waren de bankaandelen die de beursindex in de middag op verlies zetten, ondanks de aangekondigde fusie van de banken Sanwa, Asahi en Tokai.

NEW YORK

In New York stond de technologiefondsen gisteren onder druk. Microsoft en AT&T incasseerden elk een verlies van bijna 3 procent. Ook Hewlett Packard moest achteruit. De schermenbeurs Nasdaq, waaraan veel hightechbedrijven zijn genoteerd, eindigde 141 punten lager op 4.907 punten. De Dow Jones-index, die overwegend Oude Economie vertegenwoordigt, sloot 18 punten hoger op 9.947.