Hockeyers Spanje en Zuid-Korea geplaatst

Spanje en Zuid-Korea hebben zich verzekerd van deelname aan het olympisch hockeytoernooi in Sydney. Bij het kwalificatietoernooi in Osaka behaalden de Aziaten vanmorgen de vierde overwinning op rij door gastland Japan met 5-1 te verslaan. Het afsluitende groepsduel in groep A, morgen tegen Nieuw Zeeland, is nog slechts een formaliteit voor de Zuid-Koreanen. Spanje was in poule B met 6-3 te sterk voor Argentinië.

In dezelfde groep bereikte Maleisië de kruisfinales dankzij een 4-2 zege op Zwitserland. Daarin maken de nummers drie en vier uit beide poules zaterdag uit wie de groepswinnaars en de runners-up vergezellen naar Sydney. Na twee overwinningen en één gelijkspel was Pakistan al zeker van een plaats in de play-offs.

Ook Polen maakt nog kans op kwalificatie, evenals het tot dusver verrassend sterke Japan. Op het Nagai Sports Complex wonnen de Oost-Europeanen vandaag verrassend met 5-2 van Groot-Brittannië.

Alle treffers van de Polen kwamen op naam Piotr Mikula. Voor de Britten betekende het al weer de tweede nederlaag, nadat de ploeg van bondscoach Barry Dancer eerder met 4-1 verloor van Zuid-Korea.

Na vier speelronden bezet Groot-Brittannië de vijfde plaats in groep A, achter Zuid-Korea, Polen, Japan en Nieuw Zeeland. Om voortijdige uitschakeling te voorkomen moet de ploeg morgen winnen van België, dat na drie opeenvolgende nederlagen eveneens strijdt voor de laatste kans.

De wereldhockeybond FIH heeft bepaald dat de nummer zeven in Osaka geen rechtstreeks toegang krijgt tot de Spelen. Zeker van deelname zijn titelverdediger Nederland, gastland Australië en de continentale kampioenen Duitsland, India en Canada.