HBG wil dwangsom tegen bod

Bouwconcern HBG heeft de rechter gevraagd met een dwangsom van 1 miljard gulden te voorkomen dat baggerconcern Boskalis een bod uitbrengt op HBG. Dat bleek vanochtend bij de Dordtse rechtbank.

HBG beroept zich op een soort niet-aanvalsverdrag dat beide bedrijven hebben gesloten op 12 juni 1998 om in het geheim over een fusie te kunnen praten. Dat verdrag – bestaande uit twee brieven – zegt dat HBG en Boskalis achttien maanden lang van elkaar af moeten blijven als de onderhandelingen mislukken. Volgens HBG, zo bleek vanochtend in kort geding, is dat verdrag ingegaan op 15 juni 1999 en loopt het dus tot 15 december 2000. Volgens Boskalis is het ingegaan op 16 juni 1998 en is het in december 1999 afgelopen.

Het kort geding volgt op het eind februari uitgelekte nieuws over gesprekken tussen HBG en Boskalis. Vorige week maakte Boskalis bekend dat het binnenkort met een openbaar bod komt op HBG van ongeveer 1,2 miljard gulden. HBG heeft zich inmiddels verdedigd door de uitgifte van preferente aandelen die zijn geplaatst bij een bevriende stichting.

HBG is het grootste bouwconcern van Nederland met 23.000 werknemers en een omzet van 4,7 miljard euro. HBG heeft ook een aanzienlijke baggerdivisie met een omzet van ongeveer 350 miljoen euro. Boskalis is de grootste baggeraar ter wereld met 3.000 werknemers en een omzet van ongeveer 850 miljoen euro.

De twee bedrijven hebben, zo bleek vanochtend, van augustus 1997 tot juni 1999 gesprekken gevoerd over mogelijke samenwerking. De inhoud van die gesprekken kon gaan over een `grote fusie' van beide bedrijven in hun geheel of over een `kleine fusie' waarbij alleen de baggerdivisie van HBG zou worden samengevoegd met Boskalis. In een aantal varianten was een rol weggelegd voor de HAL, een investeringsmaatschappij die grootaandeelhouder is in Boskalis.

Volgens HBG zijn de `onderhandelingen' pas beëindigd op 15 juni 1999 na een mededeling van bestuursvoorzitter Jan Veraart van HBG aan topman Rob van Gelder van Boskalis dat HBG besloten had niet met Boskalis te fuseren.

Volgens Boskalis zijn de onderhandelingen begonnen op 12 juni 1998 en na een paar dagen alweer beëindigd met de conclusie dat een `grote fusie' verder niet meer bespreekbaar was wegens de grote problemen van een HBG-dochter in Duitsland. De verdere gesprekken gingen volgens Boskalis niet over een fusie maar waren een zoektocht naar een gemeenschappelijk vertrekpunt dat nooit is gevonden. Uitspraak 23 maart.

Verder maakte Boskalis vanochtend bekend dat het van plan is een belang van 18 procent in Deme te kopen, de grootste Belgische baggeraar.