Frysk bloed

,,Ik vind het onzin dat Friese volkslied. Er is maar één volkslied en dat is het Wilhelmus. Wat moet ik nou met een Fries volkslied? Straks wil Roda JC dat we voor de wedstrijd in een tangaslip over het veld lopen. Onzin allemaal''. Dat zei vorige week Feyenoord-trainer Leo Beenhakker in Heerenveen. Niet te ontkennen valt, dat die tangaslip onder de rubriek onzin valt, maar wat te zeggen van het begin van dit betoog van Beenhakker, die volgens een ochtendblad `zichzelf en zijn club op een geweldige manier verkoopt'.

Over het algemeen mag dat waar zijn, maar met het volkslied van de Friezen is de Ratelband van het vaderlandse voetbal kopje onder gegaan in zijn eigen logica. Fries, beste Beenhakker, is geen dialect, maar een taal. Vergelijkingen met clubs uit Kerkrade of van elders in het land zijn dus bij voorbaat misgekleund. Ook uit folkloristisch oogpunt bekeken zou het de trainer van Feyenoord sieren indien hij waardering zou kunnen opbrengen voor de liefde welke Friezen voor hun volkslied opbrengen. Feyenoord komt met zijn `Hand in hand kameraden' nog aardig in de buurt, maar het is het op zijn Beenhakkers gesproken net niet.

Stel nu, dat Don Leo inderdaad de grote bespeler van het volksgeweten is waarvoor sommigen hem houden, dan is zijn al eerder gebleken afkeer van Flean op, wy sjonge it bêste lân díerde, it Fryske lân fol earte en rom wel heel kwalijk aan het licht gekomen. Wat zouden de Friezen anders geloven dan dat de Randstedelingen hun aangeboren arrogantie wilden loslaten op de provinciaaltjes van boven de Moerdijk? Drie-nul, Leo. Wel eens gehoord van sportieve wraak? Zeker jij moet weten, dat een van de tien geboden voor mentale bestrijding van de tegenstander hierin bestaat, dat je je vijand nooit extra motivatie moet thuisbezorgen. Een vuistregel, Leo. Vorige keer toen Beenhakker dwars door het volkslied van de thuisclub heen zijn spelers onverstoorbaar liet doorgaan met hun rek- en strekoefeningen voerde hij zijn kleine oorlog al. Maar een actie van zijn voorzitter haalde ditmaal wat scherpe kantjes van Leo's protest weg. Jorien van den Herik had Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde bereid gevonden hem de tekst van de Friese hymne op te sturen. Een gebaar van verzoening, dat aan de coach niet besteed was. Maar die laatste heeft intussen ook met 3-0 verloren. In het Abe Lenstra stadion. Kan het Frieser?