Fiat en GM gaan breed samenwerken

De autofabrikanten General Motors en Fiat hebben gisteren een ,,strategische industriële alliantie'' aangekondigd. Deze voorziet in een aandelenruil en samenwerking bij de productie van motoren en onderdelen en bij de inkoop van onderdelen.

De top van General Motors onderstreepte op een persconferentie in Turijn de goede perspectieven voor samenwerking in Europa en Latijns Amerika, twee markten waar Fiat sterk is. Van Italiaanse zijde werd vooral de nadruk gelegd op het feit dat Fiat een sterke partner heeft gevonden, de grootste autoproducent ter wereld, zonder dat de autonomie van het bedrijf in gevaar komt.

De twee bedrijven zullen, zeker in Europa, waar GM de merken Opel, Vauxhall en Saab op de markt brengt, elkaars concurrenten blijven bij de marketing van auto's. Maar zij zien grote mogelijkheden voor kostenbesparing aan de productiekant. De twee willen gaan samenwerken bij de productie en ontwikkeling van motoren en versnellingsbakken, bij de inkoop van onderdelen, en bij het aanbieden van financiële diensten aan autokopers. Over drie jaar zou dit een kostenbesparing van 2,7 miljard euro moeten opleveren. Dat bedrag moet twee jaar later zijn gestegen tot 4,6 miljard euro.

Volgens het akkoord neemt General Motors een belang van 20 procent in Fiat Auto. Deze dochteronderneming was tot nu toe voor honderd procent in handen van de overkoepelende houdstermaatschappij. Fiat Auto is goed voor ongeveer de helft van de 48 miljard euro omzet van de totale Fiat-groep.

Onder het akkoord vallen de Italiaanse merken Fiat, Alfa Romeo en Lancia. Ferrari en Maserati blijven buiten de samenwerking met General Motors. Het Amerikaanse bedrijf kan zijn belang in Fiat Auto verder vergroten, want GM heeft een voorkeursrecht als de Fiat-groep zou besluiten meer aandelen te verkopen.

De Fiat-groep ruilt de aandelen Fiat Auto in voor een belang van 5,1 procent in General Motors. De Italiaanse groep wordt hiermee een van de grootste aandeelhouders van GM. De waarde van de twee pakketten aandelen is voor elk pakket 2,4 miljard dollar.