Feyenoord op drempel van kwartfinale

Feyenoord kan vanavond bij winst tegen Chelsea voor het eerst sinds 28 jaar de kwartfinales van het belangrijkste Europese bekertoernooi bereiken. Wint de club uit Londen dan is het elftal van de Italiaanse coach Gianluca Vialli zeker van een plaats in de volgende ronde van de Champions League.

,,We zullen we op onze manier voor de winst gaan'', voorspelde Feyenoord-coach Leo Beenhakker gisteren. ,,Je kunt namelijk niet op een gelijkspel spelen. Dan word je vlak voor tijd door een corner verrast die het doel in waait. We zullen Chelsea met gepaste bescheidenheid heel realistisch bestrijden en kijken wel waar we uitkomen.'' Beenhakker wist gisteren nog niet of hij met de van een blessure teruggekeerde Kalou in zijn opstelling zou beginnen.

Maar al zou Feyenoord winnen, dan nog vindt Beenhakker dat het Nederlandse voetbal steeds verder verwijderd raakt van de Europese top. ,,De komende tien jaar zullen we structureel achterblijven bij Spanje, Engeland en Italië'', voorspelt hij. ,,Als je ziet hoe hoog in die landen de handelingssnelheid is. Dan is er toch een levensgroot verschil in kwaliteit met de Nederlandse competitie. Wij kunnen die achterstand alleen incidenteel compenseren door compact en gedisciplineerd te spelen.''

Een succesje van Feyenoord kan de zorgelijke situatie ten hoogste verbloemen. Beenhakker: ,,Als mensen nu gaan beweren dat het wel meevalt met ons voetbal dan zeg ik: `Nee, het is niet zo, je moet goed kijken'. Wij zijn het slachtoffer van onze eigen voetbalcultuur geworden. Verdedigen is bij ons een vies woord. Je moet in Nederland altijd met drie verdedigers spelen en aantrekkelijk voetballen. Zeer naïef. Dat roep ik al jaren en daarom hoor ik er niet bij in het trainerskorps. Het zij zo.''

Chelsea-trainer Vialli verklaarde gisteren een ander Feyenoord te verwachten dan in november toen de Londenaren de Rotterdammers in het Stamford Bridge-stadion met 3-1 wegspeelden. ,,We zullen voor een overwinning gaan, maar het kan ook zo zijn dat we op een gegeven moment met een punt genoegen moeten nemen'', zei hij.

Vialli liet ook weten dat Chelsea waarschijnlijk af zal haken in de strijd om Van Nistelrooij te contracteren. Volgens Chelsea zou PSV een bedrag van circa 80 miljoen gulden hebben gevraagd voor de aanvaller. Vialli: ,,Je wilt altijd je elftal beter maken en Van Nistelrooij is een aanvaller met een grote toekomst. Maar spelers moeten wel betaalbaar blijven. De prijzen zijn te gek geworden. Goede voetballers kosten nu al twee keer zoveel dan vorig jaar. We zullen wachten tot het weer een beetje normaal wordt.''

De politie is in staat van paraatheid gebracht. De vrees bestaat dat er problemen komen tussen de supportersgroepen. Vandaag komen tweeduizend fans mee met Chelsea. De politie beschikt over informatie dat vijfhonderd Engelsen zonder kaartje naar Rotterdam komen.

Vermoedelijke opstellingen:

Feyenoord: Dudek; Van Gobbel, Konterman, Van Wonderen, Rzasa; Bosvelt, Van Gastel, Paauwe, De Visser; Tomasson, Cruz.

Chelsea: De Goey; Ferrer, Leboeuf, Desailly, Babayaro; Poyet, Wise, Deschamps, Petrescu; Zola, Flo.

Scheidsrechter: Knud Erik Fisker (Denemarken).