Clinton pareert aanval van vuurwapenlobby

Een ruzie tussen president Clinton en de Amerikaanse vuurwapenlobby is gisteren verder geëscaleerd. Wayne LaPierre, de vice-president van de machtige lobbygroep National Rifle Association (NRA), viel zondag fel uit naar Clinton. Volgens LaPierre is de president ,,net als zijn vice-president, bereid een zeker moordniveau in dit land te accepteren om zijn politieke agenda vooruit te helpen''.

Clinton reageerde gisteren tijdens een diner in Cleveland onderkoeld, maar beschuldigde de NRA wel van een lastercampagne. ,,Ik zoek met niemand ruzie, ik probeer alleen levens van kinderen te redden'', zei Clinton. Hij daagde de leider van de NRA uit om ouders van de kinderen die de afgelopen jaren op scholen werden vermoord diep in de ogen te kijken en zijn beschuldiging te herhalen.

Clinton heeft de woede van de NRA gewekt omdat hij de afgelopen weken, sinds de zesjarige Kayla Rolland door een even oud klasgenootje werd doodgeschoten, elk schietpartij in de VS aangrijpt om te pleiten voor meer controle op vuurwapens. Na een lange serie schietpartijen op scholen blijkt uit peilingen dat de meerderheid van de Amerikanen strengere controle op vuurwapens wenst. Wetgeving van die strekking werd vorig jaar door de Senaat aangenomen, maar het door de Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden wilde alleen een verwaterde versie van de wet aannemen. Clinton heeft het Congres gevraagd voor 20 april uit de impasse te komen. Op die dag vielen precies een jaar geleden 13 doden bij een schietpartij op de Columbine High School in Littleton.

De uitwisseling van vijandelijkheden bereikte zondag een hoogtepunt met de uitval van LaPierre in het programma This Week. Clinton noemde de tactieken van diens NRA in datzelfde programma ,,meedogenloos bruut''. De NRA zou ,,in feite winnen door intimidatie, de mensen zijn bang voor hen.'' De NRA staat erom bekend zeer gericht geld in te zetten tegen politici die wapenbeheersing voorstaan.

De NRA, die drie miljoen leden heeft, begon afgelopen week een eigen advertentiecampagne. Daarin beschuldigde de acteur Charles Heston, president van de NRA, Clinton ervan zijn groep in een kwaadaardig daglicht te stellen. In This Week ontkende de president dat hij het standpunt van de NRA verdraait. ,,Wat een krokodillentranen'', verzuchtte Clinton. ,,Ik geloof niet dat de kiezers erin zullen trappen, zelfs nu Mozes hen het script voorleest.'' (Charles Heston speelde Mozes in de film The Ten Commandments)

Het debat tussen voor- en tegenstanders van vuurwapenbeheersing zit muurvast in de VS. Clinton bepleit extra maatregelen, zoals het verplicht aanbrengen van een kinderslot op handvuurwapens, verplichte achtergrondcontroles bij aankopen op vuurwapenshows en een verbod op bepaalde soorten munitie. De vuurwapenlobby stelt dat eerst de bestaande wetgeving rigoreus dient te worden toegepast.

Republikeinen vermoeden niet zonder reden dat Clinton het onderwerp hoog op zijn agenda heeft geplaatst om vice-president Al Gore te helpen in zijn verkiezingscampagne. De vuurwapenkwestie speelt nog geen prominente rol in de campagne, maar dat kan nog veranderen. Vice-president Gore eiste gisteren op hoge toon excuses van de NRA en noemde de aanval op Clinton een manifestatie van ,,een ziekte die in het hart van de NRA huist''. (AP)