Brussel blijft bij anti-lawaaiwet

De Europese Unie blijft bij zijn beslissing om met ingang van 4 mei beperkingen op te leggen aan lawaaiige vliegtuigen, nadat Brussel er niet in geslaagd is een compromis te bereiken met de Verenigde Staten. Dat heeft de eurocommissaris voor Transport Loyola de Palacio gisteren gezegd tegen de milieucommissie van het Europese Parlament. ,,Donderdag komt de VS met een klacht tegen de EU-regelgeving. Onder dergelijke omstandigheden kan ik niet voorstellen deze op te schorten'', aldus De Palacio.

Daarmee lijkt de kans groot op nieuwe spanningen tussen Brussel en Washington, dat de beperkingen als discriminerend beschouwt. Volgens de EU-regelgeving worden vanaf 2002 alle niet EU-vliegtuigen uitgerust met `hushkits' geweerd. De VS zijn de grootste producent ter wereld van de geluidsdempende hushkits. (Reuters)