Boete van 750.000 gulden en lange schorsing voor Anelka

Nicolas Anelka is door Real Madrid voor anderhalve maand buiten de selectie gezet en beboet met een bedrag van circa 750.000 gulden. De Franse voetballer kreeg de zwaarste straf in de historie van de Madrileense club opgelegd nadat hij drie dagen achter elkaar had geweigerd te trainen.

Anelka werd afgelopen zomer voor een bedrag van 70 miljoen gulden overgenomen van het Londense Arsenal, maar heeft zijn naam in Madrid nog allerminst waargemaakt. De aanvaller, die meestal op de reservebank zit, maakte vorige maand tegen Barcelona tot dusver zijn enige doelpunt in de Spaanse competitie. Hij kwam de afgelopen maanden al meerdere malen in opspraak door zijn eigenzinnige gedrag.

Toen Anelka vorige week door Real-trainer Del Bosque niet werd opgenomen in de basis tijdens de Champions-Leaguewedstrijd tegen Bayern München ontstak de Fransman in woede. Hij zei zich ,,als een hond'' behandeld te voelen en wilde een daad stellen door niet meer op de training te verschijnen. Anelka vroeg zich hardop af waarom de Spanjaarden hem hebben gecontracteerd als ze hem toch niet willen gebruiken op de manier waarop hij zich het beste voelt. Gisteren trainde Anelka – op bevel van trainer Vicente Del Bosque – afgezonderd van de rest van de spelersgroep voor het eerst weer op het trainingcomplex van de Madrileense club.

Het bestuur van de club vergaderde gisteren ruim twee uur over `het geval Anelka'. Real Madrid vindt het gedrag van de Fransman ,,zeer ernstig''. ,,De speler heeft onze leden beledigd. We geloven dat hij een groot voetballer is, maar er is iets met hem waardoor hij niet functioneert. Wat hij heeft gedaan kan niet. We willen de discipline graag behouden. Daarom hebben we hem zwaar bestraft'', zei een woordvoerder van Real Madrid gisteren.

Het hangt volgens Real van de technische staf en van de aanvaller zelf af of Anelka, die nu twaalf wedstrijden zal missen, nog terugkeert in de hoofdmacht van de club. Volgens de woordvoerder van de club zou Real Madrid Anelka nooit hebben gehaald als ze vantevoren hadden geweten wat voor een persoon hij is. ,,Dan zouden we masochistisch zijn geweest.''

Real-voorzitter Lorenzo Sanz veronderstelt dat de speler in een diepe psychische crisis zit. De Spaanse club is bereid om de Franse aanvaller, die vorig jaar een zevenjarig contract tekende, tegen een aannemelijk bod van de hand te doen. Vanavond speelt Real Madrid in de Champions League thuis tegen Dinamo Kiev, zonder Nicolas Anelka.