Zege golfer Muntz in woestijnwind

Rolf Muntz heeft met zijn overwinning in het Qatar Masters golfgeschiedenis gemaakt. De 30-jarige Brabander is de eerste Nederlander die een toernooi van de Europese Tour op zijn naam schrijft.

Muntz speelde in Doha het beste golf uit zijn leven. Na een geweldige derde ronde in 67 slagen op zaterdag, begon hij de slotronde met een voorsprong van zes slagen op de Australiër Leaney. Ook op de laatste 18 holes was Muntz ongenaakbaar. Even dreigde er gevaar na bogeys op hole 6, 7 en 8. De ervaren Brit Woosnam naderde Muntz dankzij een paar birdies tot op vijf slagen. Maar Muntz raakte niet in paniek en twijfelde niet aan zijn kansen. Ook de Shamal, de nimmer aflatende woestijnwind, kon hem niet uit zijn evenwicht brengen. ,,Ik heb deze week nauwelijks een fairway gemist met mijn afslagen en goed geputt.''

Muntz besloot het toernooi in stijl met een birdie op hole 18 voor een mooie ronde 72. Zijn totaal van 280 slagen (68-73-67-72), acht slagen onder het baangemiddelde, was indrukwekkend gezien de felle wind. Behalve Muntz eindigde alleen Woosnam onder par (-3).

Muntz speelt voor het zesde jaar op de Europese Tour. Twee keer was hij dicht bij een zege. Hij werd in 1995 tweede in het Oostenrijks Open en in 1999 tweede in het Schotste PGA kampioenschap.

In de woestijn van Qatar was het na 134 wedstrijden op de Tour eindelijk raak. ,,Je moet geduld hebben in golf, dat heb ik altijd verkondigd. Er was kritiek op mij, mensen twijfelden of ik het wel in me zou hebben, maar ik ben altijd overtuigd gebleven van mijn mogelijkheden. Ook in mijn mindere jaren eindigde ik regelmatig in de top-10. De stap naar een toernooizege is dan niet zo heel groot'', reageerde Muntz opgelucht.

Muntz begon dit jaar slecht met het missen van vier cuts op rij. Vorige week in Dubai overleefde hij de schifting na twee ronden wel en werd hij 46ste. ,,Mijn voorbereiding is deze winter niet honderd procent geweest. In de eerste toernooien miste ik ritme. In Dubai voelde ik dat de vorm er aan zat te komen maar door slecht putten kwam ik niet tot mooie scores. Met Guy Tilson, mijn caddie, heb ik naar mijn putten gekeken en samen hebben we het probleem verholpen'', zei Muntz.

Muntz won in 1990 het Brits Amateurkampioenschap, het meest prestigieuze toernooi voor amateurgolfers. Vier jaar later maakte hij de overstap naar de professionals. Muntz leek in 1996 door te dringen tot de Europese subtop, maar de jaren daarna stagneerde zijn opmars. Vorig jaar werd hij honderdste op de Europese Order of Merit, de jaarranglijst.

Met zijn verrassende zege in Qatar verdiende Muntz 285.000 gulden. Hij staat in een klap negentiende op de Order of Merit, zijn hoogste positie ooit. Hij bevindt zich opeens in een uiterst riante positie. Zijn zege in Qatar geeft hem tot en met 2002 vast speelrecht op de Tour.

Muntz had voor Qatar al besloten zijn spelschema dit jaar aan te passen. ,,In 1999 heb ik dertig toernooien gespeeld, dat is met al het reizen erbij gewoon te veel. Je moet regelmatig vrijaf nemen om fris aan de start te kunnen verschijnen.'' Muntz gaat de komende weken dan ook met vakantie naar Zuid-Afrika, topvorm of niet. ,,Ik las een pauze in van zes weken. De laatste vier jaar heb ik nauwelijks vakantie gehad, dus ik moet er nu maar eens van genieten. Eind april speel ik mijn eerstvolgende toernooi, het Spaans Open in Gerona.''

    • Gerard Louter