Wotte laat zich bedwelmen door rijke voorzitter

FC Den Bosch beleefde zaterdag weinig plezier aan de nieuwe trainer Mark Wotte. De hekkensluiter van de eredivisie leed een kansloze 3-0 nederlaag bij Feyenoord, dat zich spaarde voor het duel tegen Chelsea van morgenavond.

Eigenlijk werd Mark Wotte pas op 9 april verwacht in de Kuip als trainer van FC Utrecht. Maar na een bizarre week, waarin FC Den Bosch de opvolger van de maandag ontslagen Koopman versneld aanstelde, mag de 39-jarige Wotte zijn lot in eigen hand nemen. Om de droom van de aanstaande voorzitter Brus te realiseren, dient FC Den Bosch in elk geval één punt meer te halen dan Cambuur om rechtstreekse degradatie te voorkomen. Maar zelfs door het ongeïnspireerde Feyenoord werd de nieuwe club van Wotte met 3-0 weggetikt.

Woensdag stond Wotte nog op het trainingsveld van FC Utrecht en bereidde hij deze ploeg voor op het duel met PSV. Een dag later concentreerde hij zich noodgedwongen op een ontmoeting met Feyenoord, omdat hij de noodkreet vanuit Den Bosch niet kon negeren. Wotte ging ,,in conclaaf met zijn geweten'', zoals hij het zaterdagavond formuleerde. ,,Noem het een innerlijk debat, want het was mijn intentie het seizoen bij Utrecht af te maken. Maar ik heb met een tiende plaats naar vermogen gepresteerd, want die is voor Utrecht het maximaal haalbare. Dan moet je maar `nee' durven zeggen tegen de club, die jou net een driejarig contract heeft gegeven.''

Wotte was dus bereid zijn nek uit te steken bij een club voor wie het bereiken van de nacompetitie al een zegen is. ,,Ik had natuurlijk ook na dit seizoen bij Den Bosch kunnen beginnen'', besefte Wotte. ,,Maar ik wilde geen poppenkast spelen. Het zou laf zijn om mijn komst uit te stellen, uit angst dat ik straks een degradatie achter mijn naam heb staan. Den Bosch zat in nood en deed een dringend beroep op me. Toen was het een zaak tussen FC Utrecht en FC Den Bosch en mijn overgang is in harmonie verlopen. Ik wilde het namelijk niet opnieuw op een arbitragezaak laten aankomen. Daar heb ik destijds bij mijn overgang van ADO Den Haag naar Utrecht slechte ervaringen mee opgedaan.''

Maar wat heeft de ambitieuze Wotte bezield te tekenen bij het tobbende FC Den Bosch, dat bovendien in het treurigste stadion van Nederland speelt? Eerlijk verklaarde hij geen ander alternatief te hebben, nadat FC Utrecht hem in januari liet weten dat zijn contract niet werd verlengd. Twee aanbiedingen voor een bureaufunctie sloeg Wotte af. Bij de KNVB had hij als docent in dienst kunnen treden, Ajax polste ook hem om Westerhof op te volgen als directeur opleidingen. ,,Dat was misschien goed geweest voor mijn carrière'', erkende Wotte. ,,Maar mijn gevoel vertelde me dat ik me als coach verder wil ontwikkelen.''

Wotte verbond zich dus aan de heilige missie van een gefortuneerde zakenman uit Brabant, die zich onbewust spiegelt aan het ingestorte imperium van de weggestuurde Vitesse-voorzitter Aalbers. Na het vertrek van Den Bosch-voorzitter Schouten nam Brus als bestuurslid technische zaken de regie in handen. Binnenkort laat hij zich tot voorzitter benoemen en na zijn geslaagde paleisrevolutie bij Den Bosch – twee bestuursleden en coach Koopman moesten het veld ruimen – wordt Brus al meesmuilend `Hans Aalbrus' genoemd.

Het blad Quote ruimde voor de topman van het telecommunicatiebedrijf Datelnet een plaats in bij de 500 rijkste mensen van Nederland. Geen wonder dat hij Wotte de garantie gaf dat het budget van FC Den Bosch volgend seizoen met vijf miljoen gulden wordt verhoogd, ongeacht in elke afdeling de ploeg uitkomt. In zijn dromen heeft Brus al een nieuw stadion voor Den Bosch laten verrijzen, naast zijn kantoor langs de A2. Hoewel de renovatie van de graftombe De Vliert miljoenen guldens heeft gekost, illustreren de kale plekken achter beide doelen dat Den Bosch door de gemeente een half ei kreeg voorgezet.

Maar Wotte zich liet graag bedwelmen door de grootse plannen van zijn weldoener, die een blik huurlingen opentrok om Den Bosch te laten overleven. Zonder medeweten van trainer Koopman haalde Brus de bij Feyenoord uit beeld geraakte linksback Graff, Sparta-aanvaller en Ajax-junior Van der Gun naar Brabant.

Laatdunkend betitelde Koopman het trio als ,,mijn nieuwe speelvriendjes'', die hij beslist niet zou opstellen uit solidariteit met zijn selectie. Wotte nam onmiddelijk afstand van het beleid van zijn ontslagen voorganger door de nieuwe spelers wel op te stellen tegen Feyenoord.

Hij verzweeg uiteraard dat het drietal op zijn advies naar Den Bosch was gekomen. Als Koopman het heeft kunnen opbrengen de beelden van het slaapverwekkende duel tussen Feyenoord en Den Bosch te bekijken, zal hij fijntjes hebben gelachen. Met een verkeerde terugspeelbal bediende Mourad halverwege de eerste helft Feyenoord-spits Cruz, die moeiteloos scoorde. In de tweede helft maakte Tomasson twee treffers.

Het debuut van Van der Gun in de eredivisie had niet langer dan drie minuten mogen duren. Met een vliegende tackle van achteren schopte hij bijna Van Gastel in tweeën. Arbiter Jol had mededogen met Van der Gun door hem slechts een gele kaart te tonen.

De Argentijn Graff bleek wel een directe versterking voor FC Den Bosch, maar dat is elke modale voetballer uit de eredivisie. Optimistisch vertolkte Wotte de visie van zijn nieuwe voorzitter. ,,Ik stap niet in een club die op sterven na dood is. Als binnen anderhalf jaar een nieuw stadion staat en de begroting eerst van 9 naar 14 en dan naar 19 miljoen gulden wordt opgetrokken, kan ik een volwaardig eredivisieteam neerzetten.'' Misschien moet Wotte eerst aan zijn Vitesse-collega Koeman vragen hoe het ook alweer is afgelopen met Karel Aalbers.