`Wijziging' beleid in Tsjetsjenië mogelijk

Waarnemend president Vladimir Poetin heeft zaterdag in een gesprek met de Britse premier Tony Blair gezegd dat er ,,veranderingen'' zouden kunnen worden aangebracht in het Russische beleid in Tsjetsjenië. Om welke veranderingen het zou gaan werd niet meegedeeld.

Blair, de eerste Westerse regeringsleider die met Poetin sprak sinds die op oudejaarsdag Boris Jeltsin opvolgde als waarnemend president van Rusland, bracht het thema-Tsjetsjenië tijdens het gesprek in St. Petersburg ter sprake. Poetin zelf meldde dat na afloop: ,,Tony Blair is bezorgd over de humanitaire kant van de zaak en de naleving van de mensenrechten in Tsjetsjenië. Het is voor de Russische leiding belangrijk om te begrijpen waar dat standpunt vandaan komt om ons eigen beleid te corrigeren'', zo zei Poetin. ,,De correcties worden aangebracht na ontmoetingen als die van vandaag.'' De Russische leider zei dat zijn land bereid is samen te werken met internationale organisaties als het Rode Kruis, de OVSE, de Raad van Europa en de Verenigde Naties.

Het gesprek van Blair en Poetin duurde meer dan twee uur. Na afloop noemde Blair Poetin ,,een indrukwekkende man'' met een duidelijke visie over de vraag waar hij zijn land heen wil brengen. Poetin is ,,iemand die snel leert'', aldus Blair. Volgens de Britse premier bestaat er geen tegenstelling tussen Poetins nationalisme en zijn pogingen de democratie te versterken. ,,Gezien wat Rusland heeft doorgemaakt en gegeven de taak van economische wederopbouw is het niet verbazingwekkend te zien dat hij gelooft in een Rusland dat wordt geleid en dat sterk is, maar ook democratisch en liberaal'', aldus Blair. (Reuters)