Wegereef en Jol

Het zal de Nederlandse voetbalscheidsrechter Wegereef wellicht zijn ontgaan, maar de aandelen van Manchester United stegen afgelopen woensdag met niet minder dan zes procent. Hetgeen de totale beurswaarde van de club op 3,6 miljard gulden bracht. Het voetbalfeestje op de Londense beurs lag in het verlengde van een wedstrijd in de Champions League met Wegereef als spelleider. Hij leverde een forse bijdrage aan de 2-1 zege van Manchester United op Bordeaux waardoor de Engelsen hun plaats in de kwartfinales zo goed als veilig stelden.

Een scheidsrechter die aandelen kan maken of breken, dat dreigt de bizarre realiteit van de Champions League te worden. Hoe ongelukkig moet zo'n man als Wegereef zich niet voelen na zijn off-day in Bordeaux? Hij begon ermee de Franse aanvaller Laslandes met twee keer geel uit het veld te verwijderen, terwijl er geen goede reden voor was. De arbiter liet zich bij het tweede geel in de maling nemen door Beckham, de grootste rebel van Manchester United, die de stervende zwaan imiteerde na door Laslandes uit evenwicht te zijn gebracht.

,,Deze Beckham verdient een Oscar'', smaalde na afloop Bordeaux-voorzitter Triaud. Zeker zo kwaad maakten de Fransen zich, en terecht, over de gelijkmaker van United. De buitenspelpositie van Sheringham werd door Wegereef en zijn assistent genegeerd, waarna Keane, de op een na grootste rebel van de miljardenclub, mocht scoren. `Een schandalige arbitrage', schreven de Franse kranten. En: `De wedstrijd werd vermoord.' Dat Keane met een obsceen armgebaar afscheid nam van het publiek paste in de sfeer van deze mini-oorlog. Hooligans zijn tegenwoordig niet alleen op de tribunes te vinden, zij staan vooral ook op het veld.

Daarvan is de Engelse voetbalbond zich steeds meer bewust. Met hoge boetes probeert de FA de spelers weer op het rechte pad te brengen, maar veel lijkt het niet te helpen. Het opsteken van de middelvinger begint een populaire bezigheid te worden van voetbalvedetten die zich om de een of andere reden gekwetst voelen. Di Canio van West Ham United kreeg daarvoor een boete van 16 duizend gulden en Petit van Arsenal wacht binnenkort eenzelfde sanctie. De Fransman voert als excuus aan door `racistische' supporters te zijn uitgedaagd. In een dergelijke verklaring vluchtte overigens ook de Feyenoorder Tomasson na zijn opzienbarende optreden in Rome.

Over de toekomst van Beckham zijn de meningen verdeeld. Zijn fans blijven geloven in een hoofdrol voor de man met de feilloze traptechniek, anderen achten hem rijp voor de psychiater. Of hij op het EK nog iets kan betekenen voor de nationale ploeg, is onzeker. De omstreden ster die bij het laatste WK rood kreeg in de kwartfinale en begin dit jaar opnieuw uit het veld werd gestuurd tijdens het WK voor clubs, moest zich ook al bij de FA verantwoorden wegens herhaaldelijk wangedrag en werd onlangs zelfs door United-coach Ferguson uit de selectie gegooid. Maar zijn door Wegereef beloonde toneelspel tegen Bordeaux hielp het team wel weer uit de problemen.

Jol kwam evenmin onbeschadigd uit de strijd. Hij floot Bayern München-Real Madrid en kreeg van de Spaanse kranten het etiket `thuisfluiter' opgeplakt. Bij het eerste van de vier Duitse doelpunten vlagde de Belgische grensrechter voor buitenspel, maar zag Jol in de terugspeelbal van Hierro geen aanleiding het spel te onderbreken. De van Bayern afscheid nemende Matthäus gaf de toparbiter een schouderklopje, waarna deze alle Duitsers nog eens aan zich verplichtte door een 18 karaats-strafschop voor de Madrileen Raúl over het hoofd te zien.

Het blijft behelpen met de mannen in het zwart die over miljoenen winst of verlies beslissen. De UEFA weet ook niet hoe het nu verder moet. Ten einde raad heeft de Europese federatie daarom de hulp ingeroepen van een drietal gerenommeerde oud-spelers dat de dertien scheidsrechters die voor het komende EK zijn aangewezen, een aantal nuttige tips zou moeten geven. De redders in de nood zijn de Duitser Vogts, de Deen Michael Laudrup en de Spanjaard Zubizarreta. Merkwaardig genoeg heeft niemand aan Cruijff gedacht.