Wegener moet titels afstoten

Uitgever Wegener moet de Arnhemse Courant, drie edities van het Gelders Dagblad en een aantal huis-aan-huisbladen verkopen.

Onder die voorwaarden gaat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die toezicht houdt op de vrije concurrentie, akkoord met de overname van de regionale kranten van VNU door Wegener.

Wegener gaat in beroep tegen de uitspraak. De NMa hanteert volgens Wegener een ,,te enge en statische opvatting'' en gaat voorbij aan ,,het dynamische karakter van de mediamarkt, waarop volop concurrentie heerst''.

Uitgaande van het NMa-oordeel komen de kranten De Gelderlander, BN De Stem, het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad in handen van Wegener, dat zelf onder meer het Utrechts Nieuwsblad en de Haagsche Courant uitgeeft. Wegener verkoopt de VNU-titel Dagblad De Limburger door aan de Telegraaf. Na de overname geeft Wegener 1,3 miljoen kranten per dag uit.

De NMa is van oordeel dat Wegener door de overname van de VNU-titels een te sterke machtspositie krijgt in Gelderland en Zeeland. In Gelderland, waar Wegener De Gelderlander verwerft, moet de uitgever daarom de Arnhemse Courant en drie edities van het Gelders Dagblad (dat verschijnt in Ede, Wageningen, Rhenen, Veenendaal en Doetinchem) afstoten. In Zeeland beperkt de overlap van de VNU-titel BN De Stem en de Wegenerkrant PZC (Provinciale Zeeuwse Courant) zich tot Zeeuws-Vlaanderen. Wegener hoeft van de NMa in die regio geen titel af te stoten, als het een zelfstandig voortbestaan van beide kranten garandeert. Wel moet de uitgever alle huis-aan-huisbladen in Zeeland (drie titels) verkopen. In Gelderland moet Wegener negen huis-aan-huistitels afstoten.

Met de bladen die Wegener moet verkopen is een omzet gemoeid van 60 miljoen gulden, 2,5 procent van de totale omzet van Wegener. De kranten van Wegener zetten in 1998 776 miljoen gulden om, die van VNU (inclusief Dagblad De Limburger) 830 miljoen. Na de overname haalt Wegener driekwart van zijn omzet uit dag- en huis-aan-huisbladen.

De NMa heeft ruim vijf maanden nodig gehad om tot zijn uitspraak te komen. VNU bereikte vorig jaar in september overeenstemming over de verkoop van zijn regionale kranten en huis-aan-huisbladen voor 1,8 miljard gulden aan Wegener. De journalistenvakbond NVJ noemt de uitspraak van de NMa in een reactie ,,een gekunstelde oplossing''.