Vrouwenrechten verdelen Marokko

In Marokko zijn gisteren honderdduizenden moslim-fundamentalisten en tienduizenden aanhangers van vrouwengroepen de straat opgegaan om respectievelijk tégen en vóór een regeringsplan te demonstreren dat vrouwen meer rechten geeft.

Naar schatting een half miljoen fundamentalisten betoogden in Casablanca tegen het plan, dat een jaar geleden werd bekendgemaakt en dat onder andere een eind beoogt te maken aan de praktijk van verstoting door de man en veelwijverij en voorziet in herziening van het erfrecht ten gunste van de vrouw. De fundamentalisten veroordeelden ,,anti-islamitische'' en ,,buitenlandse'' aspecten van het plan. ,,Wij verdedigen de islam met lichaam en ziel'', scandeerden zij tijdens hun mars door Casablanca, mannen en vrouwen in afzonderlijke colonnes.

De betoging overschaduwde de mars door vrouwen in de hoofdstad Rabat, die al langer was vastgesteld in het kader van de activiteit ter gelegenheid van vrouwendag (8 maart). De fundamentalisten kondigden vorige week aan ook te gaan demonstreren, in een duidelijke poging het initiatief over te nemen.

,,De betoging in Rabat is tegen het geweld en de armoede waaronder vrouwen lijden, terwijl de mars in Casablanca er een is van mannen tegen vrouwen'', aldus Fatiha Sdass, een van de activisten die in Rabat meeliepen. ,,De vrouwen die in de mars in Casablanca deelnemen, deden dat tegen hun wil. Zij zijn daartoe gedwongen door hun echtgenoten en mannelijke verwanten.'' Maar in Casablanca zei Nadia Yassine, dochter van de bejaarde fundamentalistenleider sjeik Abdessalam Yassine, dat ,,Marokko een islamitisch land is en de islam de uiteindelijke referentie moet blijven in alle aangelegenheden''. ,,De shari'a (islamitisch recht) erkent de rechten van de islamitische vrouw en beschermt haar.'' (Reuters, AP, AFP)