Verbaal en fysiek geweld beheerst amateurvoetbal

Het Nederlandse amateurvoetbal werd afgelopen weekeinde gekenmerkt door gewelddadigheden. In Tilburg ontstond een massale vechtpartij tussen spelers en supporters van thuisclub TAC/BWB en het bezoekende EBOH uit Dordrecht. Aanleiding van de ongeregeldheden was een kopstoot die een speler van EBOH aan een tegenstander van TAC/BWB uitdeelde. Daarna renden honderd supporters van beide partijen het veld op. Zij raakten met elkaar schaars. Enkele slachtoffers lieten zich met verwondingen onder doktersbegeleiding stellen. De wedstrijd werd gestaakt.

Op Texel protesteerden twaalf scheidsrechters tegen het verbale geweld bij het zaalvoetbal. Ze fluiten de komende week geen wedstrijden van senioren, die zich schuldig maken aan het uitschelden en het bedreigen van de arbitrage. Met de actie willen de Texelse scheidsrechters een signaal afgeven aan de KNVB en de rest van Nederland. Secretaris J. Lahuis van de centrale organisatie van voetbalscheidsrechters (COBV) ziet niets in de stakingsactie. Volgens hem is het verbale geweld op het veld juist afgenomen. Hij vindt dat de Texelse arbiters in overleg met de KNVB naar een oplossing moeten zoeken.