Uitgevers verder uit de gratie op slappe beurs

De uitgevers deden het vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs slecht. VNU, Elsevier en Wolters Kluwer incasseerden alle drie andermaal koersverliezen. Met de verdere daling van hun notering zetten de uitgevers de trend van vorige week voort, waarbij vooral Wolters Kluwer harde klappen opliep.

Rondom het middaguur stond de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs op een verlies van 16,7 punten op 659,9 punten. De handel begon door een computerstoring drie kwartier later dan normaal. Direct na opening dook de beurs in de min. De belangrijkste Europese beurzen lieten een zelfde beeld zien. De markt kwam niet echt op gang, typeerde een handelaar de ochtend. ,,Er is weinig koopinteresse. De omzetten zijn dan ook laag.''

De Nederlandse uitgevers zijn ernstig uit de gratie geraakt bij de beleggers, die de aandelen leggen langs de meetlat van het Internet. De investeringen van Reed Elsevier in Internet worden vooralsnog gezien als te laat en te weinig. Veel ongunstiger nog is het beeld van Wolter Kluwer, dat vorige week rampzalige berichten had over de winstverwachting en met zijn investeringen in Internet evenmin kon overtuigen.

Aanvankelijk leek het erop dat Wolters Kluwers zich licht herstelde van de klap van vrijdag, toen het aandeel een kwart in waarde daalde. Het fonds zakte vandaag echter nog dieper weg. Na bijna twee uur handelen noteerde het aandeel een verlies van 1,35 euro op 24,25. Vrijdag stortte Wolters Kluwers in nadat het concern matige vooruitzichten bekend had gemaakt. Het plotselinge vertrek van topman C. van Kempen gaf het aandeel nog een extra zetje naar beneden.

VNU, dat van de kartelwaakhond NMa toestemming kreeg vijf regionale kranten te verkopen aan Wegener, leverde 2,10 euro in op 74,60. Elsevier kwam weg met een verlies van 40 eurocent op 9,94 euro. Wegener zelf kwam nauwelijks van zijn plaats op 23 euro.

Volgens een commissionair worden veel beleggers een beetje nerveus van de sterke stijging die de technologiefondsen de laatste tijd doormaakten. ,,De bomen kunnen niet altijd tot aan de hemel groeien'', zei hij. KPN, Philips en UPC werden grif van de hand gedaan. De prijzenoorlog tussen KPN en Libertel in mobiele telefonie kon de beleggers evenmin bekoren.

Tot de sterkste stijgers behoorden Ahold en Heineken. De fondsen dikten rond de 2 procent aan. Op de Midkap stond Volker Wessels Stevin met een stijging van 4,5 procent aan kop. De bouwers zijn in de belangstelling van de beleggers gekomen door het overnamegevecht dat baggeraar Boskalis heeft ontketend rond HBG. Bouwer en baggeraar Ballast Nedam, dat de winst vorig jaar zag verdampen, leverde 15 eurocent in op 23 euro.

Vedior, dat morgen met jaarcijfers komt, steeg 70 eurocent op 9,75 euro. Hotelketen Krasnapolsky, die vandaag mooie cijfers naar buiten bracht, mocht 80 eurocent omhoog naar 74,40 euro.