Trance

,,Trance is een hypnotiserende muziekstijl. Als deejay op grote feesten als Innercity zie ik het vaak gebeuren, dat een publiek collectief in trance raakt. Soms ben ik zelf ook in een soort trance. Het is wel voorgekomen dat ik sets draaide van zes tot twaalf uur aan één stuk. Dan word ik meegesleept door de combinatie van de muziek en de reactie van het publiek. Daar heb ik geen drugs bij nodig.''

DJ Tiësto (Tijs Verwest) behoort met Zilveren Harpwinnaar Ferry Corsten tot de top van de Nederlandse trance-deejays, een house-variant die als Dutch Trance internationaal furore maakt. Met Corsten maakte hij platen onder de naam Gouryella en onlangs verscheen deel 5 in de cd-serie Magik met Tiësto's live gemixte trance-compilaties. Voor de derde keer organiseert Tiësto's platenlabel Black Hole deze week het trance-festival Wildlife in de Amsterdamse Melkweg, waar Tiësto's nachtelijke set wordt voorafgegaan door optredens van Judge Jules, Dazzle, Montana en de Fontanelli's.

,,Vanaf mijn twaalfde, ik ben nu 31, heb ik altijd de behoefte gehad om mijn muzieksmaak met zoveel mogelijk mensen te delen. Ik draaide thuis altijd keihard platen met de ramen open. Ik heb de nadagen van het disco-tijdperk meegemaakt en via een drive-in show, examenfeestjes en het clubcircuit ben ik house-deejay geworden. In 1990 ben ik hier in Breda in De Spock gaan draaien, een klein hok waar 200 man in kunnen.

,,Geïnspireerd door muziek uit België en Duitsland is toen rond 1993 de trance ontstaan. In het begin was het helemaal niet cool om trance te draaien. Sommige deejays lachten me uit om de melodieuze muziek die ik draaide. Dat was ongebruikelijk in de technoscene. Kitsch, vonden ze het. Goatrance was voor veel mensen nog te extreem, te hard en psychedelisch. De muziek die ik draai is daaruit voortgekomen, maar het is toegankelijker geworden voor een breed publiek. Rustiger en warmer, maar met dezelfde impact.

,,In maart 1998 merkte ik dat trance in Nederland doorbrak. Op Innercity draaide ik voor 35.000 man en mijn set sloeg daar enorm in. Dan gaat er een golf van energie door zo'n zaal. Armin van Buuren en Ferry Corsten hebben de Dutch Trance naar Engeland gebracht. Als ervaren deejay weet ik wat het publiek wil horen, vandaar dat ik met Ferry als producer precies kon aangeven hoe onze Gouryella-platen moesten klinken om er succes mee te hebben. Voor een goede trance-plaat is de timing heel belangrijk; de opbouw en de sfeer. Er moet iets van jezelf in zitten: een bepaald gevoel dat je over wilt brengen.

,,Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ik wil overal tegelijk zijn, zoals vorig weekend toen ik in Engeland én Canada heb gedraaid, en gelijk daarna weer hier in Nederland. Begin dit jaar heb ik een tournee door Japan gemaakt. Je zou denken dat ze daar niet zo makkelijk opgaan in een meeslepende muziekvorm als trance, omdat ze gebonden zijn aan tradities en vormelijkheden. Maar het publiek ging helemaal los. Zelfs in Japan zijn ze rijp voor de trance.''

Magik Five: Heaven Beyond, mixed by DJ Tiësto (Black Hole CD12). Wildlife: 17/3 Melkweg, Amsterdam: DJ Tiësto draait om 3 uur 's nachts.