Toekomst Asklepion onduidelijk

De ontwikkeling van Asklepion, het edutainment-centrum over het menselijk lichaam dat in Rotterdam zou moeten verrijzen, stagneert. Problemen met de financiering maken doorgang van het project onzeker.

De bouw van Asklepion, een innovatief themacentrum over het menselijk lichaam in een spectaculair vrouwenbeeld van kunstenaar Niki de Saint Phalle, had eind vorig jaar moeten beginnen. Oplevering van het `medische pretpark' was gepland voor 2001, het jaar waarin Rotterdam Culturele Hoofdstad is. Zeker is dat dit streven niet gehaald zal worden.

De ontwikkeling van het project stagneert omdat de belangrijkste financier, de Sijthoff-groep, de financiering niet rond krijgt, zo meldde het Rotterdams Dagblad van zaterdag. De Raad van Commissarissen van het Leuvehavengebouw, waar het centrum gevestigd moet worden, eist duidelijkheid over de financiering van de Asklepion Exploitatie Maatschappij. A.J. Sijthoff is zowel directeur van deze maatschappij als eigenaar van het Leuvehavengebouw, waar nu het Imax-theater is gevestigd. De oorspronkelijke kosten bedroegen 36 miljoen gulden, maar omdat de plannen zijn uitgebreid gaat het nu om vijftig miljoen gulden.

Sijthoff: ,,Het oorspronkelijke budget is binnen, mede dankzij bijdragen van de gemeente Rotterdam, Unilever, Organon en Het Zilveren Kruis, maar het gaat nu om de ontbrekende 14 miljoen voor de nieuwe plannen, vooral op het gebied van presentatie door multimedia. De twintig betrokken partijen moeten het eens worden over de uitgebreide versie van Asklepion, en dat valt niet mee. Komnende vrijdag zal ik voorstellen om met het beschikbare geld toch alvast aan de bouw te beginnen. Ik geef geen garantie dat Asklepion er komt, maar we hebben een produkt van Disney-kwaliteit en het is in ieders belang, dus het zou moeten kunnen.''

Asklepion, genoemd naar de Griekse god voor de geneeskunde, is opgezet als een hightech wetenschapscentrum met veel interactieve attracties, waar de bezoeker een reis kan maken door het menselijk lichaam. Boegbeeld van het museum is een `Nana' van Niki de Saint Phalle, een dertig meter hoge zwangere vrouw van felgekleurd glas en keramiek. In buik, borsten en hoofd van Nana komen exposities over baarmoeder, hart en hersenen.