Te koop

Strak en zeker

Seal & Go (06-29030530), beveiligt koffers met een plastic hoes. Prijs: ƒ10,- per koffer. Te vinden op Schiphol.

Het is de nachtmerrie van elke reiziger: de douane opent je koffer en je blijkt, zonder het te beseffen, drugs te smokkelen. Of je staat te wachten tot je reistas van de band rolt, maar wat verschijnt is een hoop kleding en een kapotgescheurde tas.

Voor 10 gulden per koffer kan de reiziger nu gerust het vliegtuig instappen. Op Schiphol staat in vertrekhal 3, ter hoogte van de incheckbalies 17 en 27 een medewerker van Seal & Go, die je bagage in een plastic hoes verpakt. De douane kan de hoes verbreken voor controle, maar laat dan een speciale sticker op de koffer achter als bewijs dat de bagage gecheckt en in orde is. Geen sticker, maar wel een kapotte hoes? Dan onmiddellijk de plaatselijke douane inschakelen en de koffer niet van de lopende band halen. De Nederlandse douane wil nog geen oordeel geven over Seal & Go en eerst afwachten of het aantal `vermeende' smokkelacties afneemt.

De Europeesche Verzekeringen sponsort het initiatief. Woordvoerder W. van Tiel: ,,Smokkelaars en diefstal zullen altijd blijven bestaan, maar dit is een extra middel in de strijd.''

Kindveilige fiets

Gratis veiligheidscontrole van fietszitjes bij Halfords-vestigingen, op initiatief van de Stichting Consument en Veiligheid (020-5114567 en www.veilig-op-pad.nl). Looptijd: tot en met mei.

Jaarlijks belanden 4.400 kinderen van 0 tot 4 jaar op de Eerste Hulp nadat ze, achterop de fiets zittend, met een been of voet bekneld zijn geraakt tussen fietsspaken. Reden voor de Stichting Consument en Veiligheid om te starten met de campagne `Veilig Op Pad', die ouders moet voorlichten over veilig vervoer van kinderen.

Naast televisiespots, advertenties en een website, is een gratis controle van fietszitjes bij Halfords mogelijk. In samenwerking met de stichting, heeft de winkelketen een checklist opgesteld. Gelet wordt onder meer op de aanwezigheid van (intacte) jasbeschermers aan de fiets en gordels aan het zitje. Ook wordt gecontroleerd of het kind vóór (kinderen tot 15 kilo), of achterop de fiets (tot 25 kilo) moet zitten. Een controle kost niets en is vrijblijvend. Mocht de fiets met zitje een rijdend gevaar blijken, dan kan de klant voor 10 gulden een Bobikeset kopen met voetbeschermplaten, voetriempjes en een zadelveerbeschermer.

Paal- en plakclip

Mobihold, telefoonhouder van Working Concepts & Ideas BV (023-5289343). Met drie bevestigingsclips en een verplaatsbare houder. Prijs: ƒ24,95. Vanaf half april te koop bij fietshandelaren, warenhuizen en kampeerwinkels.

Stel u fietst over 's lands wegen, geniet van het landschap en de rust. Dan plots rinkelt de mobiele telefoon onder in uw rugzakje. Opnemen betekent afstappen, maar de vaart zit er net zo lekker in... Vanaf medio april is dit dilemma voorgoed uit de wereld, dankzij de Mobihold: een telefoonhouder die onder meer aan het fietsstuur kan worden bevestigd. Het pakket bevat drie verschillende clips: een `paalclip' voor bijvoorbeeld het fietsstuur, een plakclip voor een glad oppervlak zoals een dashboard en een broekriemclip. De telefoonhouder past op de bevestigde clips en verhuist met de gebruiker mee van fietstocht, naar wandeling, naar autorit.

Fietsverkoper Henk Reimink uit Ede zal de Mobihold niet adviseren aan zijn klanten. ,,Als je zo nodig zelfs op de fiets bereikbaar moet zijn, stap dan gewoon eventjes af. Net als in de auto is het lastig met één hand te sturen, te praten én veilig te rijden.''