TAART VAN AARDAPPEL EN TONIJN

Ze hebben in Turkije nu gelukkig wat anders aan het hoofd dan aardbevingen. De nationale zorg gaat uit naar aardappels. Daar hebben ze in Turkije te veel van. De prijs is gezakt naar een kwartje tot drie dubbeltjes per kilo, maar nog steeds is er een overschot. De regering steekt geld in campagnes met zangeressen en buikdanseressen om het volk te bewegen meer aardappels te eten. Marktkooplui prijzen de knol aan als potentiebevorderend. Creatieve restauranthouders zetten producten als aardappelijs op de kaart. We zullen ons als Nederland dit keer moeten beperken tot het geven van morele steun. Als teken dat wij met de Turken meevoelen, hier een recept voor taart van aardappel en tonijn.

Schil en was de aardappels. Kook ze in kokend water met zout in twintig tot vijfentwintig minuten gaar. Laat de tonijn uitlekken en pluk de vis in stukjes. Snijd de helft van de ajovisfilets en alle peterselie fijn. Breek de eieren boven een kom. Even roeren. Houd drie eetlepels ei apart voor het bestrijken van de taart.

Klop de room door de eieren, pers de teentjes knoflook boven de kom uit, voeg zout en vers gemalen peper toe. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Roer de stukjes tonijn en ansjovis, het eimengsel en de peterselie door de aardappelstamp. Proef of er zout of peper bij moet. Vet een ovenschaal (met een doorsnede van 24 centimeter) in en schep daarin het aardappelmengsel. Maak de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel en strijk over de bovenzijde daarna de rest van het ei.

Bak de taart op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Garneer de bovenkant met de rest van de ansjovis. Snijd punten uit de taart. U kunt er een groene salade bij eten.