Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Portretten van de mensenrechtenactiviste Natasa Kandic uit Belgrado en de Kosovaarse journalist Veton Surroi. Zij zijn de winnaars van de Geuzenpenning die vandaag is uitgereikt. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Onder meer een reportage over het werk van gezinsvoogden. Wanneer de situatie in een gezin ontspoort kan de kinderrechter een onder toezichtstelling opleggen. De gezinsvoogd neemt daarmee het gezag van de ouders over. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. O.a. een gesprek tussen NAVO-woordvoerder Jamie Shea en Rob de Wijk van het instituut Clingendaal over het boekje dat hij schreef over hoe het Westen de oorlog in Kosovo niet kon winnen en zelfs bijna verloor. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Politiewerk. In deze zesde aflevering van de serie gaat het onder andere over de agenten van de Divisie Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. TV2, 19.27-19.58u.

Urbania. Portretten van kapster van drugsverslaafden Kitty van der Kemp in Rotterdam, een Haagse coffeeshoptycoon en de gehandicapte Marokkaanse rapper MC Berber. Ned.3, 19.59-20.29u.

Beyond the Clouds. Documentairereeks over de belevenissen van vier gewone families in een klein stadje in China. De Britse documentairemaker Phil Agland kreeg van de Chinese autoriteiten toestemming te filmen wat hij wilde. NGC, 20.00-21.00u.

The crime squad. Magazine over misdaadbestrijding met vanavond een onderzoek naar spionage en homevideo's die worden gebruikt om bewijs voor lastigvallen en stalking te leveren. Verder hoe bedrijven te weten komen wat hun werknemers achter hun computer uitvoeren. BBC1, 20.30-21.00u.

NPS.doc: De laatst levende komeet. Documentaire over een man die beweert bij Bill Haley gedrumd te hebben. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.57-22.00u.

Kwesties. Over drie mensen van onder de zestig jaar die lijden aan de ziekte van Alzheimer, en hun confrontatie met zichzelf en hun omgeving. Canvas, 20.55-21.45u.

Raising the mammoth. Verslag van de opgraving van een Siberische mammoet in oktober 1999 vanaf de ontdekking in het voorjaar van 1997 tot aan het moment dat de mammoet uit het ijs werd getild. In de documentaire komt een aantal onderzoekers aan het woord onder wie Dick Mol, gastmedewerker van het Natuurmuseum in Rotterdam. Ook wordt ingegaan op de wetenschappelijke inzichten die het onderzoek op de mammoet zullen opleveren. Discovery, 21.00-23.00u.

In de ban van sport. In deze eerste aflevering van een serie over sporters worden portretten uitgezonden van volleyballer en coach Avital Selinger en het tienjarige tennistalent Stephanie Herz uit Eindhoven. RTL5, 22.30-23.00u.

Journeys to the bottom of the sea. Over het zinken van het geavanceerde Britse marineschip M1 in 1925, waarbij 69 mensen om het leven kwamen. 74 jaar na dato gaat een duiker op zoek naar de oplossing van het mysterie rond de oorzaak van de ramp. BBC2, 22.00-22.50u.

Dokument: De ontdekking van Kloosterburen. Documentaire over een Gronings dorp. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.55-23.44u.

Panorama. Onderzoek naar de onruststokers van New Labour. Zij zijn een machtig propagandawapen dat de waarheid achter de National Health Service verdraait. BBC1, 23.00-23.40u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met de Tibetaanse geestelijk leider Dalai Lama over zijn volk en zijn aspiraties. BBC World, 20.30-21.00u.

Het elfde uur. Gasten zijn de schrijver Harry Mulisch over het door hem geschreven boekenweekgeschenk, de burgemeester van Den Haag Wim Deetman en de burgemeester van Groningen Jacques Wallage. TV2, 22.13-23.00u.

Barend & Van Dorp. Onder meer een gesprek met Bart, de bewoner die werd weggestemd uit de SBS6-serie De Bus, waarover vandaag ophef is ontstaan. De bewoners hebben knallende ruzie. RTL4, 23.00-23.45u.

KUNST

Omnibus. Portret van de kunsttheoreticus John Ruskin. Ruskin probeerde kunst, moraal, religie, wetenschap en sociologie te verenigen maar werd daardoor zo gekweld dat hij gek werd. Afl.: John Ruskin: The last visionary. BBC1, 23.40-0.35u.

FILM

Adieu Bonaparte ((Youssef Chahine, 1985, Egypte/Fr.). Mede door Jack Lang gefinancierd prestige-object biedt onnozele reconstructie van Napoleons Egyptische veldtocht anno 1798. Patrice Chéreau maakt van Napoleon een bespottelijke karikatuur. Michael Piccoli sluit als Franse generaal vriendschap met twee jonge Egyptenaren. TV5, 22.15-24.00u. en morgen, 14.15-16.00u.

. Soapdish (M. Hoofman, 1991, VS). Smakelijke, venijnig geschreven satirische komedie speelt achter de schermen van een dagelijkse soap. Ambitieuze Cathy Moriarty probeert soap-ster Sally Field van de troon te stoten. Kevin Kline, Robert Downey jr. en Whoopi Goldberg completeren aantrekkelijke cast. BBC1, 0.35-2.40u.

Klassen Feind (Peter Stein, 1982, West-Duitsland). Theaterstuk van Nigel Williams lag ten grondslag aan rauwe studie naar de verveling, frustratie en daaruit voortvloeiende agressie van moderne probleemjongeren. Een zestal wacht in een klaslokaal vergeefs op een nieuwe leraar. ARD, 1.05-3.05u.

Frühlingslied (Hans Albin, 1954, West-Duitsland). Melodrama waarin een wees annex muzikaal wonderkind op het nippertje de kans krijgt een gewone jongen te zijn. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., zwart-wit.

Three Ring Circus (Joseph Pevney, 1954, VS). Gemiddelde aflevering uit reeks kluchten met Dean Martin en Jerry Lewis. Ex-soldaten gaan in het circus werken. Ook met Zsa Zsa Gabor. Morgen, SBS6, 14.30-16.15u., onderbroken door reclame.