Saaiheid troef bij de uitzendbureaus

Randstad en Vedior hebben met tussentijdse berichten al veel kruit verschoten. De uitzendbureaus lichten deze week jaarcijfers toe.

Het is te hopen dat de twee grootste uitzendorganisatie van Nederland deze week bij de presentatie van de jaarcijfers met een spannende acquisitie komen, want anders valt er weinig te beleven. Zowel Vedior als Randstad heeft immers al een behoorlijke tip van de financiële sluier opgelicht.

Twee maanden geleden wist marktleider Randstad een winstgroei van 34 procent te melden, waarmee het nettoresultaat op zo'n 449 miljoen gulden uitkomt. Een maand later bleek die winstgroei zelfs op 36 procent uit te komen.

De doelstelling van Randstad is via een `gezonde' stijging van winst en omzet te komen tot een omzet van 35 miljard gulden in 2005. Die groei moet vooral uit het buitenland komen, want Randstad zit met een Nederlands marktaandeel van 42 procent aardig aan zijn top. Daar komt nog bij dat het Centraal Bureau voor de Statistiek een stagnatie van de Nederlandse uitzendmarkt heeft geconstateerd: de omzet zou vorig jaar met 3,5 miljard gulden gelijk zijn gebleven. De Nederlandse uitzendbureaus betwistten deze stagnatie overigens.

Ook Vedior heeft al eerder een indicatie van de cijfers gegeven, maar dan in de vorm van een winstwaarschuwing. Door een groot tekort aan personeel kwam het uitzendbedrijf in november met een lagere prognose. In plaats van de eerder voorspelde evenaring van de winst per aandeel in 1998 (1,03 euro) komt Vedior morgen naar eigen zeggen met een resultaat dat 6 tot 9 procent lager is dan een jaar eerder.

De koersen van zowel Vedior als Randstad staan al lange tijd onder druk: Vedior noteert dezer dagen rond de 10 euro, terwijl de koers in september 1998 nog op circa 30 euro stond.

Het aandeel Randstad zit tegen de 40 euro aan. Dat is bijna een halvering ten opzichte van de top in augustus 1998.