Rap bevestigt flodderig imago

Het uitgangspunt was sympathiek: zet een aantal Nederlandse rappers samen op één cd en laat de mindere goden meeliften op het succes van de sterren. Door de recente hitsuccessen van Def Rhymz (Doekoe), Extince (Viervoeters) en Spookrijders (De Klokkenluiders) gaat het goed met de Nederlandstalige hiphop. Op de cd Alle 13 Dope zijn die hits van het Top Notch-label netjes verzameld, naast het brutale Wat nou! van Yukkie B. en nummers van onbekender talent als Murth The Man-O-Script en de groep met de veelbelovende naam Helderheid. Bij elkaar zou dat veelkleurige talent zich op een flitsende, revue-achtige avond kunnen presenteren. Dat is precies wat labelbaas Kees de Koning van Top Notch voor ogen moet hebben gehad bij de cd-presentatie in Paradiso, waar voor de gelegenheid een boksring op het podum was neergezet.

In de uitwerking ging echter alles mis. Extince en Yukkie B. waren afwezig en na de knullige aankondiging van bokser Raymond Joval bleek dat de sterren van de avond, Def Rhymz en Spookrijders, als eersten aan de beurt kwamen omdat ze elders in het land nog lucratieve schnabbels moesten afwerken. Hoe amateuristisch, want was dit niet de nationale presentatie van hun eigen prestige-project? In de nog halflege zaal voerde de flamboyante Def Rhymz de stemming al meteen zodanig op, dat het geluidvolume daarna niet meer kon worden teruggeschroefd en alle andere acts ten onder gingen in een doffe dreun. De Spookrijders lieten nog eens horen dat het `Fok de police' waarmee ze vorig jaar een rel in Amsterdam ontketenden, gewoon op hun begeleidingstape staat en dus niet aan een spontane inval kon worden toegeschreven.

Het revue-idee van de avond ging de mist in omdat er, ondanks veelvuldig gebruik van ingeblikte muziek, enorme gaten vielen tussen de verschillende acts. De rapper met de ongelukkige artiestennaam Keeyel (`Kay El' op z'n Hollands geschreven) startte een paar keer de verkeerde track en Helderheid deed geen recht aan de belofte toen er vijf man onverstaanbaar door elkaar stonden te schreeuwen. Bescheiden lichtpuntjes waren de optredens van Brainpower en Murth The Man-O-Script, maar zij wekten de indruk dat hun serieuze benadering van hiphop misplaatst was op deze flodderige avond. Zo werd het vooroordeel bevestigd dat veel rappers hun zaakjes niet goed genoeg voor elkaar hebben om in staat te zijn tot een boeiend optreden.

Concert: Alle 13 Dope met Def Rhymz, Spookrijders, Brainpower e.a. Gehoord: 11/3 Paradiso, Amsterdam.

    • Jan Vollaard