Rabo bezuinigt ook bij lokale bankfilialen

De winst van de lokale Rabobanken in Nederland is het afgelopen jaar gestagneerd. Met nieuwe kostenbesparingen hoopt de bank de lijn omhoog weer te vinden. ,,Het lokale bankbedrijf moet in het vervolg zijn eigen broek ophouden'', aldus bestuurder W. van den Goorbergh van de Rabobank.

Niet alleen bij de lokale vestigingen maar ook op centraal niveau moeten de uitgaven terug – zoals eerder aangekondigd met gemiddeld zo'n 15 tot 20 procent. Vanochtend maakte Van den Goorbergh, vanaf komende maand plaatsvervangend voorzitter van de Rabobank, bekend dat de stafdiensten (onderzoek, accountancy) ten minste 15 procent van hun medewerkers moeten inleveren.

Het hoge kostenniveau komt in de vanochtend gepubliceerde jaarcijfers naar voren. In 1999 stegen de lasten van de hele bank met 18 procent, terwijl de baten met 17 procent stegen. De operationele resultaten van de lokale banken bleven met 1,14 miljard euro op hetzelfde niveau. De andere activiteiten van de Rabobank, zoals vermogensbeheerder Robeco en verzekeraar Interpolis, zagen hun resultaten flink stijgen. De totale winst steeg met 9 procent tot 1,02 miljard euro (2,26 miljard gulden). De komende jaren wil bestuursvoorzitter H. Smits op minimaal 10 tot 12 procent winstgroei uitkomen. ,,Het huidige jaar moet het jaar worden van de realisatie van onze ambities. Vooral bij de lokale banken is er nog veel huiswerk te doen.''

De kredietverlening aan bedrijven en gezinnen nam afgelopen jaar met liefst 22 procent toe. Het uitstaande kredietbedrag bedraagt nu 160 miljard euro, een stijging van 2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Met name de particulieren zorgden voor de extra vraag: door oversluitingen van de hypotheken kreeg de Rabobank 100 miljoen euro aan extra renteboetes binnen.

De grootste winstgroei liet vermogensbeheerder Robeco (samen met de private bank Schretlen) zien: de winst verdubbelde ruimschoots tot 156 miljoen euro. Verzekeraar Interpolis verbeterde het resultaat met 11 procent tot 187 miljoen euro.