PSV zonder koningskoppel een sober team

Zonder het koningskoppel Nilis-Van Nistelrooij is PSV een sobere koploper. Toen beide spelers afgelopen dinsdag in een oefenduel met het Deense Silkeborg aan de knie geblesseerd raakten, werd het elftal van trainer Gerets in feite onthoofd. De bevestiging volgde gisteren tegen FC Utrecht (2-1). Het scheelde weinig of PSV was een deel van zijn voorsprong op de concurrenten kwijtgeraakt. Gerets weet wat hem te doen staat als zijn sterren eind dit seizoen vertrekken: versterkingen zoeken.

Nilis en Van Nistelrooij vormden niet alleen een perfect op elkaar ingespeeld duo, tot gisteren namen ze samen ook 41 van de 73 competitietreffers voor hun rekening. Maar hoewel PSV tegen FC Utrecht moeizaam het doel vond, werd het gemis van het tweetal ook op andere gebieden gevoeld. Gerets: ,,Qua productiviteit hebben we Van Nistelrooij en Nilis niet eens nodig gehad. Wilfred Bouma zorgde met twee doelpunten voor voldoende compensatie. In speltechnisch opzicht heeft het elftal hun afwezigheid wel als een groot gemis ervaren.''

De angel is eruit bij PSV en daardoor restte gisteren een modale ploeg. De middenvelders konden met name in de tweede helft de aansluiting met de spitsen Bruggink en Bouma niet vinden. In dat opzicht werd Nilis gemist. Hij vormt immers normaliter de soepele scharnier tussen de middenlinie en afmaker Van Nistelrooij. De opbouw begon al fantasieloos in de achterhoede. Daar speelde Ooijer onder de ogen van bondscoach Rijkaard een matige partij. Veel balverlies bij PSV op het middenveld gaf FC Utrecht in de tweede helft de gelegenheid het heft in handen te nemen. Uit een vrije trap van Groenendijk kopte Van der Gaag de gelijkmaker achter Waterreus. Gebrek aan kwaliteit brak de ploeg van de nieuwe trainer Frans Adelaar in de slotfase alsnog op. Utrecht speelde bovendien met tien man omdat Shew-Atjon met twee gele kaarten van het veld was gezonden. PSV leed geen puntenverlies doordat Bouma, voor de tweede keer vrijgelaten, uit een voorzet van Heintze het winnende doelpunt inkopte.

Gerets had zich na deze moeizame vertoning geen beter pleidooi voor versterkingen kunnen wensen. Dit seizoen hoeft de afwezigheid van Van Nistelrooij, die misschien alleen de laatste competitiewedstrijden nog kan meespelen, geen rampzalige gevolgen te hebben. Het resterende programma van PSV ziet er niet zwaar uit en Nilis kan mogelijk zaterdag tegen De Graafschap al weer meedoen. Voor volgend seizoen wil Gerets in ieder geval één, het liefst twee nieuwe spitsen aantrekken. De complicatie is dat Van Nistelrooij, die een transfer naar de Engelse Premier League prefereert, nog geen nieuwe club heeft gevonden. Voorzitter Van Raaij wil snel duidelijkheid, het liefst voor 1 april. ,,Uiteindelijk zal de vraagprijs geen groot obstakel vormen'', meent Gerets. ,,Essentieel is dat Ruud een geschikte werkgever kan vinden.''

Tot dat moment kan PSV moeilijk een belangrijke speler kopen. Als die al wordt gevonden. Enige tijd geleden bracht de club een bod uit op de Noor Carew van Rosenborg. De 1.95 meter lange spits heeft echter al laten doorschemeren dat hij geen interesse heeft om bij PSV te komen spelen. Gerets: ,,Als het zo lang duurt wordt het moeilijk om nog met zo'n speler in zee te gaan. Carew is een supergoede voetballer, maar zo zijn er meer. Hij is bij ons pas in een laat stadium in beeld gekomen.''

Behalve een nieuwe topscorer zoekt Gerets ook een spits die als verbindingsman kan optreden tussen aanval en middenveld. In Bouma, die gisteren de honneurs waarnam voor Van Nistelrooij, ziet Gerets een toekomstige linksback. De fysiek sterke voetballer verlengde vorige week zijn contract bij PSV tot medio 2004. Gerets: ,,Bouma wordt een toplinksback. De opvolger van Heintze. Door zijn grote actieradius kan hij langs de vleugel opkomen en combineren met de linkshalf zoals ik vroeger speelde met Van Aerle.''

Ook doelman Waterreus verlengde zijn contract met drie jaar. Opmerkelijk, omdat PSV hem begin dit seizoen nog van de hand wilde doen. In het persbericht staat nu: `Alle partijen spreken hun waardering uit over deze nieuwe verbintenis.' Gerets gaf gisteren toe dat Waterreus de komende jaren eerste keus blijft als hij op zijn huidige niveau blijft keepen. Het is onduidelijk welk lot de afgelopen zomer aangetrokken Kralj te wachten staat. De Joegoslaaf is naast Lodewijks momenteel niet meer dan een reservedoelman. Gerets: ,,Ik zou niet weten waarom je wel drie voorstoppers achter de hand kunt hebben en niet drie doelmannen. Ik werk iets uit waarin iedereen zich straks kan vinden.'' Gerets zinspeelde op het vertrek van Kralj. ,,Misschien hopen we wel dat hij goed keept op het EK en daardoor in de belangstelling komt van andere clubs.''

FC Utrecht heeft niet als PSV internationals op de tribune. De club heeft er zelfs niet een op het veld. Adelaar, die vorige week de taken overnam van de naar Den Bosch vertrokken Wotte, bracht nauwelijks wijzigingen aan in het elftal. Veel alternatieven heeft hij niet. Adelaar zag een mooie binnenkomer, een gelijkspel bij PSV, acht minuten voor tijd in rook opgaan. ,,Een wonder is uitgebleven'', zuchtte hij.