Proces om honorarium

Het Amsterdamse impresariaat Marijke Klinkhamer Artists Management eist aanstaande donderdag in een rechtzaak 18.500 dollar (zo'n 40.000 gulden) provisie van het Residentie Orkest voor de bemiddeling van de Russische dirigent Genna Rozhdestvensky. Het Residentie Orkest weigert te betalen omdat Rozhdestvensky zelf afspraken zou hebben gemaakt met het orkest.

Klinkhamer bemiddelde vorig jaar tussen het Residentie Orkest en Rozhdestvensky voor een reeks concerten met 16.000 dollar honorarium per optreden. Later vroeg en kreeg de dirigent van de orkestleiding 500 dollar meer. Vervolgens verbrak de dirigent de relatie met zijn impresariaat.

Volgens de raadsman van Klinkhamer, mr. W. Van Otterloo, erkent het orkest ten onrechte zijn cliënt niet meer als het impresariaat van Rozhdestvensky. Dat de dirigent later op eigen houtje met het orkest is gaan onderhandelen, doet daar niets aan af, aldus Van Otterloo, een zoon van Willem van Otterloo, jarenlang de chef-dirigent van het Residentie Orkest. Orkestdirecteur Van den Akker weigert commentaar tot het eind van de rechtzaak.