Prins Bernhard jr. wil toestemming voor huwelijk

Eergisteren kondigde prins Bernhard, zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, aan te gaan trouwen met de psychologe Annette Sekrève.

Annette Sekrève, de aanstaande bruid van de middelste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, prins Bernhard, was ,,overweldigd'' door de grote belangstelling van journalisten, zei ze afgelopen zaterdag. Prins Bernhard van Oranje Nassau-Van Vollenhoven (30) en Annette (27), die hebben besloten zich officieel te verloven en op 6 juli te trouwen, beleefden zaterdag op Paleis het Loo hun coming out voor de pers.

Fotografen, schrijvende journalisten en cameramensen verdrongen elkaar in één van de paleiszalen en later op een grasveldje van het paleis als betrof het de koningin zelf die een mededeling kwam doen. Toch moeten eerst zijn drie neven, zijn moeder en zijn oudste broer het nog laten afweten, wil Bernhard ooit op de troon komen. Zodra Willem-Alexander koning wordt, verliest Bernhard bovendien zijn rechten als troonopvolger, omdat hij erfelijk dan te ver van het staatshoofd komt af te staan. De belangstelling voor dit huwelijk lijkt mede een gevolg van het feit dat de verloving van prins Willem-Alexander op zich laat wachten. Tot die tijd moeten familieleden die de stap wél zetten de nieuwsgierigheid bevredigen.

Bernhard wil goedkeuring vragen voor zijn huwelijk aan de Tweede Kamer. Een ,,logische keuze'' volgens hem, omdat de Grondwet het zo voorschrijft en het bovendien getuigt van ,,respect'' voor zijn familie. Bij de Tweede Kamer leven geen bezwaren tegen een huwelijk met Annette, die net als Bernhard van protestantse huize is.

De aanstaande bruid keek na iedere vraag die ze beantwoordde lachend omhoog naar Bernhard. ,,Ik ben dolgelukkig met Bernhard, ik wil graag met hem trouwen'', antwoordde ze op de vraag of ze niet bang was om als echtgenote van een prins in een `glazen huis' terecht te komen.

Annette Sekrève is dochter van U.A. Sekrève, sales service-manager Benelux bij een internationale parfumerie-cosmetica onderneming en mevrouw J.C de Haan. Zij zijn sinds enkele jaren gescheiden. Zichtbaar verlegen met de grote media-aandacht, flankeerden zij afgelopen zaterdag op Het Loo hun dochter. Die verlegenheid contrasteerde met het professionele plaatje dat prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven aan de linkerzijde van hun zoon neerzetten: innig met elkaar omarmd lachten zij stralend naar de camera's.

Bij de vraag hoe Annette Sekrève na het huwelijk zou gaan heten, antwoordde de hoofddirecteur van de RVD, E. Brouwers voor haar. Prinses Annette Van Oranje Nassau-Van Vollenhoven zou het worden.

Annette Sekrève studeerde in 1996 af in de psychologie met een scriptie over de psychische belasting van werknemers in de geestelijke gezondheidszorg. Zij werkt tegenwoordig als personeelsadviseur bij de Gemeentebelastingen in Amsterdam.

Prins Bernhard studeerde economie en richtte tijdens die studie de studenten-bezorgservice Ritzen Koeriers op. Vorige week nog trof het OM een schikking met het bedrijf over sociale uitkeringspremies die niet zijn afgedragen. Ook is de prins mede-oprichter van het internetbedrijf Clockwork, dat inmiddels is overgenomen door de Achmea-groep. Thans is hij mede-directeur van Scaramea, een onderdeel van de Achmea-groep, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van internetdiensten. Annette en Bernhard zeiden dat zij het leven dat zij tot dusver hebben geleid, na hun huwelijk willen voortzetten. Bernhard en Annette, die elkaar hebben ontmoet in het Groningse studentenleven, wonen sinds twee jaar samen op een woonboot aan de Amstel in Amsterdam.

    • Daniela Hooghiemstra