Positieve reacties in buitenland

Joodse leiders in het buitenland zijn over het algemeen blij met de spijtbetuiging van de rooms-katholieke kerk, maar ze zijn tevens teleurgesteld dat de paus niet expliciet heeft verwezen naar de rol van de kerk tijdens de holocaust.

Opperrabbijn Israel Meir Lau zei gisteren ,,een beetje teleurgesteld'' te zijn dat de paus niet de naam had genoemd van paus Pius XII, die tijdens de oorlog volgens velen te weinig heeft gezegd over de concentratiekampen. De opperrabbijn sprak de hoop uit dat de paus bij zijn bezoek aan Israel, van 21 tot 26 maart, wel een duidelijk excuus zal maken.

Ook rabbijn Marvin Heir, oprichter van het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles, sprak van ,,een moedige, belangrijke stap''. Maar, voegde hij eraan toe, die stap ,,zou veel meer betekenis hebben gehad als hij de holocaust expliciet had genoemd''. De Brits-joodse organisatie Holocaust Educational Trust sprak de hoop uit dat het Vaticaan na de boetedoening zijn archieven over de Tweede Wereldoorlog zal openen.

De katholieke bisschoppen in Zwitserland hebben aangekondigd in een eigen verklaring wel nadrukkelijker op periode tussen 1933 en 1945 in te zullen gaan. In de verklaring, die op 14 april zal verschijnen, zal de Zwitserse kerk erkennen te weinig te hebben gedaan om mensen te redden en de menselijke waardigheid te beschermen.

Australische bisschoppen hebben dit weekend in hun `mea culpa' speciaal om vergeving gevraagd voor de vaak slechte behandeling van de oorspronkelijke bevolking van Australië.

Bij de kathedraal in Bologna demonstreerden zondag militante homoseksuelen tegen de kerk. Ze deelden na de mis aan kerkgangers pamfletten uit, waarin werd gezegd dat de paus geen excuus heeft aangeboden aan homoseksuelen terwijl ze de kerk beschouwen als een van de hoofdschuldigen aan het leed dat homo's in het verleden is aangedaan.

Ook wees de groep erop dat de vervolging van homoseksuelen nog niet voorbij is. ,,Het Vaticaan is een van de weinige landen ter wereld die de universele verklaring van de rechten van de mens niet hebben ondertekend', aldus het pamflet.