Poolse schrijver Kazimierz Brandys overleden

De Poolse schrijver Kazimierz Brandys is in Nanterre bij Parijs op 84-jarige leeftijd overleden. Dit maakte zijn familie zaterdag bekend. Brandys leefde in Frankrijk sinds in 1981 in Polen de noodtoestand werd uitgeroepen. Hij werd beschouwd als een van de grootste Poolse schrijvers van de twintigste eeuw.

Brandys, op 27 oktober 1916 in Lodz geboren, begon in de jaren veertig als socialistisch-realistisch romancier, maar ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een vooraanstaand `ondergronds' schrijver van romans, essays en toneelstukken. Zijn roman `Zonen en kameraden', waarin hij de hypocrisie van de communistische heersers aan de kaak stelde, werd in 1957 gepubliceerd, een jaar nadat in de Sovjet-Unie de destalinisatie was begonnen. In 1982 werd het boek verfilmd, maar het duurde vijf jaar voor de toenmalige Poolse machthebbers deze durfde uit te brengen.

In 1977 was Brandys betrokken bij het opzetten van Polens eerste dissidente literaire tijdschrift Zapis. Zijn boek `Onwerkelijkheid' was de eerste Poolse roman die door een clandestiene uitgeverij werd uitgegeven. Brandys' roman `Rondo' is ook in het Nederlands vertaald. (Reuters, DPA)