Poetin meldt arrestatie van Radoejev

De Tsjetsjeense krijgsheer Salman Radoejev, een van de meest gevreesde terroristen van Rusland, is zondag in de Kaukasus overmeesterd en overgebracht naar Moskou.

Waarnemend president Vladimir Poetin heeft deze triomf in de bloedige oorlog tegen de Tsjetsjeense separatisten vanmorgen persoonlijk in het Kremlin bekendgemaakt. ,,Deze bandiet bevindt zich nu in de gevangenis, de plaats waar hij thuishoort'', aldus de Kremlinleider, die een opsteker van dit formaat goed kon gebruiken nadat het Russische leger vorige week de zwaarste verliezen tot nu toe heeft moeten incasseren.

De 32-jarige krijgsheer, die met zijn privélegertje in 1996 sensationele gijzelacties in de buurrepubliek Dagestan heeft gepleegd, zou momenteel worden ondervraagd in de Moskouse Lefortovo-gevangenis. Radio Echo Moskvi bericht dat hij tot twintig jaar cel kan worden veroordeeld wegens ,,banditisme en terrorisme'', waaronder een bloedige, door hem opgeëiste bomaanslag op het station van het kuuroord Pjatigorsk in 1997.

De bebaarde Radoejev, bijgenaamd `De Wolf', heeft vorig jaar in Tsjetsjenië plastische chirurgie ondergaan. Hij verbergt zijn verminkte gezicht steevast achter een zonnebril en staat bekend om zijn wilde claims: zo zou hij achter de ternauwernood mislukte moordaanslag op de Georgische president Edoeard Sjevardnadze in 1998 zitten. De Russische inlichtingendienst FSB beweert dat hij zondagmorgen bij verrassing en zonder schietpartij in zijn schuilplaats nabij Grozny is opgepakt, zonder dat zijn naar schatting honderd lijfwachten het door hadden. Hij werd direct naar Moskou overgevlogen. Het is de eerste keer in twee oorlogen in Tsjetsjenië dat de Russen erin slagen een van de charismatische leiders van de Tsjetsjeense rebellen levend in handen te krijgen.

Poetin maakte het nieuws in de ministerraad schijnbaar onbewogen en met een stalen gezicht bekend. Het Russische tv-nieuws interpreteerde de vangst echter meteen als een cruciale overwinning, juist nu het moreel van de soldaten zwaar op de proef wordt gesteld. De legerleiding had juist moeten toegeven in de eerste week van maart ruim 150 soldaten te hebben verloren in hun strijd met de gewapende Tsjetsjeense bendes. Een parachutisteneenheid van 84 man uit de stad Pskov was tot de laatste man uitgeroeid, terwijl de generaals er al drie etmalen niet in slagen het gehucht Komsomolskoje te bevrijden van enkele tientallen strijders.

De tegenvallende berichten van het front, die duiden op het begin van een bloedige en langdurige partizanenoorlog, zouden Poetin met het oog op de aanstaande presidentsverkiezingen van 26 maart bijzonder slecht uitkomen. De timing van de arrestatie van Radoejev is daarom extra gunstig en trekt de aandacht van de media deels weg van de vele militaire begrafenissen in het land. Tegen het middaguur was de gevangen genomen rebellenleider nog niet aan de pers getoond.