Paus vraagt vergiffenis voor fouten

In een uniek en historisch gebaar heeft paus Johannes Paulus II, pratend in algemene termen, vergiffenis gevraagd voor fouten die de katholieke kerk in de tweeduizend jaar van haar bestaan heeft gemaakt.

Hij onderstreepte in een mis dat gelovigen van nu daarvoor ,,een objectieve verantwoordelijkheid'' hebben. ,,Hoewel we geen persoonlijke verantwoordelijkheid hebben en zonder te treden in het oordeel van God die als enige de harten kent, dragen wij het gewicht van de fouten en de schulden van wie ons zijn voorgegaan'', zei hij in zijn preek.

In een samenspraak met vijf kardinalen en twee bisschoppen vroeg hij daarna God om vergiffenis voor intolerantie jegens andersdenkenden en dissidenten en voor onderlinge strijd en verdeeldheid tussen christenen. Hij zei dat christenen vaak een gebrek aan respect hebben getoond voor andere rassen en andere etnische groepen, voor vrouwen, voor zigeuners en immigranten. De paus vroeg ook om vergeving voor het gebrek aan steun van christenen voor wie honger heeft en arm is, voor wie vervolgd wordt en gevangen is gezet, en voor het ongeboren leven.

Speciale aandacht ging uit naar zijn formulering over de relatie tussen katholieken en joden. Ook hier werden uitsluitend algemene termen gebruikt. Een kardinaal zei dat christenen de ,,zonden'' moeten erkennen die ,,niet weinigen onder hen'' hebben begaan tegenover joden. De paus zei dat hij hierover ,,diep verdriet'' had en zich wil inzetten voor ,,authentiek broederschap''. De paus, die voor het `mea culpa' veel weerstand binnen het Vaticaan heeft moeten overwinnen, ziet dit als een gebaar van verzoening en wat hij noemde ,,zuivering van het geheugen''.

De Israelische opperrabbijn Israel Meir Lau zei gisteren blij te zijn met de spijtbetuiging, maar ,,een beetje teleurgesteld'' te zijn dat de paus niet expliciet heeft verwezen naar de rol van de kerk tijdens de holocaust. De opperrabbijn sprak de hoop uit dat de paus bij zijn bezoek aan Israel, van 21 tot 26 maart, wel duidelijk zijn excuus zal maken.

Volgens de Nederlandse kardinaal Simonis heeft de paus duidelijk beleden ,,dat wij een kerk van zondaars zijn'', zo zei hij in het televisieprogramma Kruispunt.

Wat de Nederlandse situatie betreft, vroeg Simonis zich af of ,,wij in het verleden wel voldoende ruimte hebben uitgetrokken om te communiceren met elkaar. Ben ik daar persoonlijk geduldig genoeg in geweest, met voldoende liefde?'' Die vraag heeft volgens Simonis ook betrekking op de communicatie in de kerk, onder meer met progressieve groeperingen.

HOOFDARTIKEL: pagina 9