Passagiers `De Bus' te scabreus voor SBS

De leiding van het televisiestation SBS6 vindt de scabreuze taal van diverse deelnemers aan het programma `De Bus' niet langer acceptabel. De negen passagiers hebben te horen gekregen dat iedereen die scheldt of schuttingwoorden gebruikt, maatregelen kan verwachten.

Volgens een woordvoerder is het taalgebruik in de live-uitzending onlangs besproken in de top van het tv-station. ,,Probleem was dat we niet te veel willen manipuleren, de deelnemers moeten zichzelf kunnen zijn. Maar het werd ook ons te gek. Er zullen gele kaarten worden uitgedeeld en dat kan bijvoorbeeld betekenen dat het huishoudgeld wordt gehalveerd. Of dat iemand de wasmachine een week niet mag gebruiken'', meldt een woordvoerder van SBS. Op de vraag wanneer een deelnemer zal worden verwijderd, zegt hij: ,,Als er klappen vallen, daar ligt de grens''.

Het station is vooral de laatste weken bestookt met verontwaardigde telefoontjes en e-mails van kijkers die zich stoorden aan de grove taal in de bus. Vooral moeders protesteerden dat ze niet langer met hun kinderen naar de uitzending van zeven uur `s avonds wilden kijken. Onder de deelnemers zelf liep de spanning in de afgelopen weken ook hoog op, maar gesprekken met de `huispsycholoog' hebben volgens de woordvoerder het juiste effect gehad.

De bus met inhoud is gisteren op een dak van een parkeergarage in Den Haag getakeld. Zo'n 1500 mensen waren er op af gekomen, waarbij een groep supporters van de Haagse voetbalploeg ADO. Die hadden het vooral gemunt op drie deelenemers: Seki, Esmeralda en Aziz.

De laatste werd diverse malen uitgemaakt voor moordenaar. ,,Waarom is ook ons een raadsel'',zegt de woordvoerder van SBS. Zes bewakers met honden lopen deze week rond de bus.