Nutreco koopt Noorse zalm

Nutreco wordt verreweg de grootste zalmkweker ter wereld met de overname van het Noorse Hydro Seafood. Nutreco, een Midkapfonds op de Amsterdamse beurs, betaalt volgens berichten in de Noorse pers naar schatting zo'n 3,5 tot 4 miljard Noorse kronen (1 miljard gulden) voor het Noorse bedrijf.

Nutreco hoopt eind april overeenstemming te bereiken over de prijs met eigenaar Norsk Hydro, een industrieel conglomeraat dat zich gaat concentreren op energie. De Nederlanders zijn al actief in de zalmkweek in Schotland, Chili en Canada. Ze waren al de op een na grootste zalmkweker sinds de overname van Marine Harvest vorig jaar.

Met de overname van Hydro Seafood verdubbelt Nutreco zijn zalmproductie van 70.000 tot 150.000 ton per jaar. Daarmee bedient het concern 20 procent van de wereldmarkt voor gekweekte zalm. De grootste concurrent heeft minder dan 5 procent. Nutreco is daarnaast 's werelds grootste producent van visvoer en de grootste producent van veevoer in Europa.

,,We praten al zeker drie jaar met elkaar over de toekomst van de sector'', zegt aankomend topman Wout Dekker van Nutreco in een telefonische toelichting vanuit Noorwegen. ,,De zalmkweek is een hele jonge bedrijfstak, met een gezond product en een mooi imago. We moesten samen de markt ontwikkelen.''

Hydro Seafood boekte afgelopen jaar een bedrijfsresultaat van 167 miljoen Noorse kroon (45 miljoen gulden) op een omzet van 2,245 miljard kronen (610 miljoen gulden). Een jaar eerder leed het bedrijf 215 miljoen kronen verlies (58 miljoen gulden). ,,Vooral door de visziekte ISA, maar die is inmiddels onder controle'', zegt een woordvoerder van Nutreco.

Afgelopen jaar was het beste jaar ooit voor de zalmkwekers. Net als in 1998 was ook in 1999 het tonnage aan gekweekte zalm hoger dan het tonnage aan uit zee geviste zalm. Belangrijker was dat de vraag wereldwijd fors steeg en de prijzen hoog waren. Voor dit jaar rekent Nutreco op stabiele prijzen van de zalm en een beperkte groei van het aanbod.