Norman en Legrand

In de muzikale wereld van jazzpianist, songwriter en filmcomponist Michel Legrand klinkt nooit een onvertogen noot. Soepele melodieën passeren in prettig-gelikte arrangementen, en de effectieve wijze waarop Legrand liedteksten in muziek vertaalt, verklaart zijn succes als Fransman in Hollywood. Na samenwerkingen met vocalisten als Sarah Vaughan, Aretha Franklin en Ray Charles, is op I Was Born In Love With You de beurt aan sopraan Jessye Norman, die ooit haar bewondering voor Legrands oeuvre uitsprak, en toen door een kennis met hem in contact werd gebracht.

De uitkomst van wat Norman in een interview `een onmiddellijke zielverwantschap' noemde, zijn veelal smakelijke, door Legrand (piano) en soms ook bas en drums begeleidde vertolkingen van evergreens als Les moulins de mon coeur (bekend geworden als The Windmills Of Your Mind) en You Must Believe in in Spring.

Cross-overs van klassieke zangers naar de lichte muziek blijken vaak een hachelijke onderneming, maar Norman plooit haar vocale kwaliteiten hier schijnbaar moeiteloos naar een zwoel, ritmisch ongebonden klank met een passend mistig vibrato. Om te voorkomen dat zij Legrand en combo met haar aan operazalen gewaagde vocale reikwijdte overstemt, zingt Norman de liederen in een lage ligging. Slechts in de hoge noten klinkt haar stem daardoor vertrouwd, in de middenregionen is zij veeleer een jazzy Norman, die haar stem met soepele glissandi overtuigend van noot naar noot beweegt.

I Was Born In Love With You - Jessye Norman sings Michel Legrand. (Philips, 464 537-2)