Mugabe verdedigt afnemen grond van blanke boeren

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe heeft het afgelopen weekeinde de bezetting van blanke boerderijen door zwarte ex-guerrillastrijders goedgepraat. Tegen de staatsmedia zei hij: ,,De blanken moeten leren dat het land van de Zimbabweanen is.'' De afgelopen weken zijn meer dan 400 landbouwbedrijven bezet. Enkele van Mugabe's ministers en de politie hadden eerder verzekerd dat tegen de illegale `invasies' van de boerderijen zou worden opgetreden.

Mugabe heeft evenwel gezegd dat de `ex-strijders' in hun recht stonden, mits ze geen geweld gebruiken. In reactie daarop bezetten de afgelopen dagen meer actievoerders de landerijen van blanke boeren. De oorlogsveteranen een verwijzing naar de guerrilla van 1960 tot 1980 zwaaiden bij hun acties met bijlen en kalasjnikovs. Ze hebben verklaard het land niet meer te zullen opgeven. De Commercial Farmers Union, waarbij de meesten van de blanke boeren zijn aangesloten, spreekt over een ,,totale anarchie'' in het land. Het oogsten is tot stilstand gekomen, waardoor de toch al zwakke economie de afgelopen tijd omgerekend 200 miljoen gulden aan inkomsten zou hebben misgelopen.

Mugabe streeft al jaren naar een officiële confiscatie van `blank land', maar stuitte tot nu toe op grote juridische en praktische problemen. Een meerderheid van de zwarte bevolking is ook tegen inbeslagname van land; een grondwetsvoorstel om confiscatie te legaliseren werd vorig maand in een referendum verworpen.

Ook Groot-Brittannië, de voormalige koloniale macht in Zimbabwe, staat sterk afkeurend tegenover het landjepik van Mugabe. De relatie tussen Londen en Harare staat door deze en andere politieke stellingnamen van Mugabe op een dieptepunt. Eind vorige week had een nieuwe aanvaring plaats, toen de Zimbabweaanse douane een lading diplomatieke vracht van de Britten opende op de verdenking dat deze propagandamateriaal tegen Mugabe bevatte. Er werd niets gevonden. Groot-Brittannië reageerde furieus en riep de Zimbabweaanse ambassadeur op het matje. De Britse minister voor Afrika, Peter Hain, zei gisteren: ,,We kijken met grote droefheid naar de tragedie die zich ontvouwt in Zimbabwe. Het land is in potentie één van Afrika's sterkste economieën en een van Afrika's sterkste machten, maar het is weggezakt in economische chaos, sociale instabiliteit en politiek isolement.''